Uw vraag

Wat is crowdfunding? Kan ik hiermee geld vinden voor mijn idee?

Antwoord door Kristien Denteneer

Projecten die eerder een maatschappelijk dan een financieel doel hebben, of innovatieve projecten waarvan de kansen op succes moeilijk te evalueren zijn en dus het risico op verlies vergroten, krijgen niet gemakkelijk financiering bij een financiële instelling. Participatieve financiering, ofwel, Crowdfunding, waarbij het risico gedeeld wordt door een grote groep financierders – is de ideale oplossing voor dit soort projecten.

Crowdfunding  brengt een maximaal aantal mensen bijeen die in jouw droom geloven en je willen steunen. Crowdfunding is dus een uitstekend medium is om jouw idee meer bekendheid te geven,
Of je nu een nieuw product wilt ontwikkelen of een goed doel wilt steunen.

Eigenlijk kan je dus op een eenvoudige en goedkope manier in de echte wereld testen of je idee zo geweldig is en of er een afzetmarkt voor is . Dit zonder enige kost als het niet helemaal moest lukken!

Daarnaast is crowdfunding de ideale tool om communicatie te voeren voor je nieuw project, een community op te bouwen of te versterken. Een Crowdfunding campagne boost de geloofwaardigheid van je project en geeft je op deze manier toegang tot andere financierders!

 

1. Voor wie?

Als je ouder bent dan 18 jaar, ongeacht je nationaliteit en je woonplaats waar ook ter wereld, kan je een project financieren.
Als initiatiefnemer van een project, moet je over een Belgische bankrekening beschikken. That’s it! Of je nu particulier bent, zelfstandige, een bedrijf of een vzw, iedereen kan een project indienen.

 

Er zijn 4 verschillende vormen van crowdfunding die elk aan andere behoeftes voldoen: equity based, lending based, reward based en donation based  in functie van de compensatie die funders ontvangen (aandelen van het bedrijf, intresten op een lening, niet-financiele compensaties zoals bvb een boek of belevenis, gen compensatie maar giften)

 

2. Een crowdfundingcampagne gebaseerd op beloningen en giften?

Op een reward en donation based  platform zoals bijvoorbeeld 'Hello crowd!' financiert de internetgebruiker een project (hij wordt “funder”) en ruil ontvangt hij een niet-financiële beloning, meestal evenredig met het betaalde bedrag.

Hij kan er ook voor kiezen om niets te ontvangen ( donation based). Een crowdfundingcampagne moet 100% van de financieringsdoelstelling ophalen vooraleer de initiatiefnemer zijn geld ontvangt.
Dit is het zogenaamde alles-of-niets- principe. Want het uiteindelijke doel van 'Hello crowd!' is dat er zoveel mogelijk projecten gerealiseerd worden!

De funder krijgt enkel zijn beloning als het project dat hij steunt ook werkelijk de financieringsdoelstelling heeft gehaald. Is dit niet het geval, dan krijgt de initiatiefnemer geen geld en wordt de funder automatisch terugbetaald.

Heb jij interesse om een crowdfunding campagne op poten te zetten? Mail me gerust met je vragen: kris.leys@hellobank.be

Kristien Denteneer

Dienst Onderzoek & Innovatie Thomas More en verantwoordelijk voor de communicatie van Startup2440