Uw vraag

Hoe creëer ik meerwaarde met mijn blog?

Antwoord door Pieter Declercq

puzzelen-25-of-34

Leven van een blog is in ons land niet evident. Het kan wel een opstap zijn naar een nieuwe job of nieuwe deuren openen. Toch lopen we zoals zo vaak achter op landen zoals Frankrijk of Nederland, waar alles net iets verder staat. En dan hebben we het nog niet gehad over de Engelstalige landen zoals de VS en UK waar sommige bloggers echt bekende mensen werden.

Een bepaalde return creëren kan echter zeker.

In de eerste plaats hangt het af van welk soort blog je hebt. Bij food, fashion en lifestyle is de markt weliswaar behoorlijk verzadigd, maar wordt er snel eens iets opgestuurd. Probeer je daarom te onderscheiden en positioneren. Zelf ben ik al een tijdje actief als food blogger. Recent kwam daar ook een vaderblog bij.

In de online wereld zijn er veel mamablogs, maar amper tot geen papablogs. Vaderklap is iets nieuws en hoewel we ons situeren in een drukbezette wereld van ouderblogs onderscheiden we ons door te focussen op de vaderkant.  Ik merk dan dat merken dit wel interessant vinden en dus al veel sneller een investering of samenwerking willen aangaan.

Bij de foodblog Hot Cuisine de Pierre is het anders. Hier kost het veel meer tijd. We zijn nu vijf jaar bezig en nu pas begint het echt op te brengen. Daarvoor was de return eerder eens wat producten, een restaurantbezoek, etc. Je merkt dat het moeilijker is om je te onderscheiden. Zoek jezelf een onderwerp of stijl en probeer die ook consequent aan te houden.

demeyere-pasta-11-of-13

Uitstraling doet veel. Een blog die er goed uitziet, met mooie foto’s en een leuke vormgeving werkt. Zowel bij het publiek als bij brands. Mijn beide blogs werden door vormgevers gemaakt en je merkt dat dit wel wat meer reactie teweeg brengt.

Contacten leggen met andere bloggers, naar een aantal events gaan, het helpt om een netwerk uit te breiden. Hoe groter het netwerk, hoe meer kans op reactie.

Boeiende content is persoonlijk één van mijn belangrijkste argumenten. Probeer die content regelmatig te brengen. Zo bind je je publiek aan je. Elke week, meermaals per week. Het helpt zeker. Zorg dat je content interessant is. Er staat veel leesvoer online, dus het is belangrijk dat mensen dat van u willen lezen. Een originele invalshoek, trouw blijven aan je waarden, het valt niet te onderschatten.

Tijd. Wil je echt een goed draaiende blog, dan kost dat tijd. Het duurt niet alleen even voor het van de grond komt. Het vraagt ook effectief tijd. Op bezoek gaan, testen, schrijven, fotograferen, nalezen, verspreiden op social… Het is niet zomaar even een blogske runnen zoals velen denken.

Last but not least. Het moet leuk en plezant blijven. Niet alleen voor je lezers, maar ook vooral voor jezelf. Probeer, experimenteer, val, sta op en ga gewoon.

 

 

Pieter Declercq

Foodblogger op Hot cuisine de pierre en Founding Vader van Vaderklap