Uw vraag

Het statuut student-ondernemer, wat is dat?

Antwoord door Stijn Coenen

Je bent student en je wil ondernemen: cool! De overheid vindt dat super en heeft de wetgeving aangepast om het voor jou een beetje aantrekkelijker te maken. Je wordt immers verwacht om als ondernemer ook bij te dragen aan de samenleving via belastingen en sociale bijdragen. Maar wanneer je start, kan je dat ontmoedigen om verder te gaan. Je moet immers heel wat bijdragen, en je bent nog absoluut niet zeker dat je onderneming een lang leven beschoren is.

Daarom maakte de overheid een nieuwe regel zodat studenten die een eigen onderneming starten, niet meteen volle bak bijdragen dienen te betalen. Je vindt alle info op http://www.hogeronderwijsonderneemt.be/sociaal-juridische-statuut-student-zelfstandige.

Let op: Verwar het statuut student-zelfstandige niet met het interne, intellingsspecifieke statuut student-ondernemer. Heel wat hoger onderwijsinstellingen bieden via dit instellingsspecifieke ‘statuut student-ondernemer’ onder bepaalde voorwaarden faciliteiten (zoals het kunnen verzetten van examens of stages, ….) aan studenten die ofwel al ondernemer zijn, of die hun idee aan het uitwerken zijn en mogelijk ondernemer worden. Dit instellingseigen ‘statuut’ (eigenlijk faciliteiten) heeft geen juridische gevolgen.

Voor Thomas More vind je deze info op http://www.thomasmore.be/studeren-ondernemen, voor KU Leuven op https://www.kuleuven.be/about/studentenvoorzieningen/studentcareercenter/ondernemer/werkenstuderen.

Om je eigen onderneming op te richten, moet je kunnen aantonen dat je ondernemingsvaardigheden bezit. Wanneer je in het bezit ben van een bachelordiploma, is dat voldoende als bewijs. Ook sommige richtingen uit het secundair onderwijs volstaat als bewijs, anderen moeten eerst een attest bedrijfsbeheer behalen. De info hierover vind je op http://www.vlaio.be/artikel/bewijs-uw-kennis. Je leest er ook dat je voor specifieke activiteiten ook andere kennis moet bewijzen.

Bron: www.vlaio.bewww.hogeronderwijsonderneemt.be

 

Stijn Coenen

Coördinator partnerschips & entrepreneurship bij Thomas More en lid van Startup2440