Uw vraag

Hoe bewaak ik de balans tussen een hoofdberoep, een bijberoep en een leven?

Antwoord door Bruno Koninckx

Hier hangt het ook weer heel sterk af van wat je hoofd- en bijberoep precies inhouden. Als je al een druk hoofdberoep hebt, wordt het een hele uitdaging om er ook nog een bijberoep én een privéleven op na te houden. Heb je in je hoofdberoep vaste uren en niet al te veel overuren, dan kan het makkelijker zijn om een bijberoep uit te bouwen. Heb je daarentegen een hoofdberoep met wisselende uren of soms lange dagen, dan wordt het moeilijker om te combineren met een bijberoep én een privéleven.

Of de combinatie haalbaar is, hangt uiteraard ook sterk af van wat je precies doet in je bijberoep en hoeveel tijd je daar voor nodig hebt. Af en toe een artikel schrijven voor een of ander blad, als graficus buiten je uren vormgeving doen, of alleen op zondag op een markt dingen verkopen, valt vrij goed te combineren met een hoofdberoep. Maar heb je een bijberoep waar soms op korte tijd heel veel aan gewerkt moet worden, of waarbij je ook tijdens de werkuren naar klanten of relaties moet kunnen gaan, dan wordt het al een pak moeilijker. Tenzij je in je hoofdberoep heel flexibele uren hebt, of heel veel vakantie.

Krijg je het drukker met je bijberoep, dan is het na verloop van tijd aan te raden of soms noodzakelijk om je hoofdberoep wat terug te schroeven: vier vijfde of minder gaan werken. Minder dan halftijds is meestal fiscaal niet interessant omdat je je dan als voltijdse zelfstandige moet inschrijven. Dit hangt ook af van hoeveel je verdient en of je je bijberoep als zelfstandige of vanuit een vennootschap uitoefent.

Wat het bewaken van de werk-leven balans betreft, maakt een bijberoep de situatie nog wat moeilijker. Zelfs al is je gewone job niet zo druk, dan nog zal een bijberoep je beschikbare vrije tijd heel erg beperken. Zeker de opstart vergt veel tijd en energie, die wel ten koste gaat van je privéleven. Is je bijberoep succesvol, dan moet je uiteraard nog meer inboeten aan vrije tijd. Daarom is het goed om voor je begint goed in te schatten hoeveel tijd je nodig zal hebben om je bijberoep uit te voeren, zodat je kan uitmaken of je het wel aankan. Dat bespreek je uiteraard ook best met je partner en andere huisgenoten.

 

 

Bruno Koninckx

Bruno Koninckx werkt halftijds als onderzoeker bij Thomas More. Daarnaast heeft hij lang als journalist en trainer gewerkt. Tegenwoordig is hij druk bezig met zijn start-up KnowledgeFlow