Uw vraag

Wat moet ik doen om mijn bijberoep te starten?

Antwoord door Bruno Koninckx

Wat je concreet moet doen om een bijberoep op te starten, hangt grotendeels af van je huidige (werk)situatie en van wat je binnen je bijberoep wil doen. Als je al vast, voltijds werk hebt, moet je uiteraard de tijd hebben om je bijberoep uit te oefenen. Belangrijk is ook of het niet in conflict is met je hoofdberoep en dat het ‘mag’ van je werkgever.

Verder hangt het ook af van wat je precies gaat doen en hoeveel je gaat verdienen. Voor sommige activiteiten moet je geen ondernemingsnummer aanvragen, voor veel andere wel. In principe moet je je altijd aansluiten bij een sociale kas voor zelfstandigen. Verdien je onder een bepaald bedrag, dan zal je een vrijstelling krijgen of een minimum betalen.

Voor bepaalde (bij)beroepen moet je ook een attest van bekwaamheid of iets in die aard hebben.

Vooraleer je begint, informeer je je daarom best bij officiële instanties, een boekhouder of organisaties als Unizo over wat je precies moet doen.

 

 

Bruno Koninckx

Bruno Koninckx werkt halftijds als onderzoeker bij Thomas More. Daarnaast heeft hij lang als journalist en trainer gewerkt. Tegenwoordig is hij druk bezig met zijn start-up KnowledgeFlow