Uw vraag

Het statuut student-ondernemer: financieel

Antwoord door Griet Smaers

Ben je een student-ondernemer die jonger is dan 25 en ingeschreven aan een onderwijsinstelling om een diploma te behalen? Dan kan je sinds 1 januari 2017 instappen in een speciaal statuut voor de student-ondernemer. Dit betekent dat je geen sociale bijdragen zult moeten betalen op de eerste inkomensschijf van 6.505,33 euro. Boven dit bedrag betaal je het tarief van 21% (20,5% vanaf 2018) tot de maximumgrens van 13.010,66 euro is bereikt. Behaal je een nog hoger inkomen, dan zal je als effectieve zelfstandige (in bij-of hoofdberoep) moeten werken. Op deze manier bestaat een aantrekkelijk “opstap”-statuut om ondernemen al vanop de schoolbanken te stimuleren.

Wil je ook fiscaal ten laste blijven van je ouders, let er dan op dat je netto belastbare jaarinkomen niet hoger is dan:

  • 3200 euro als je ouders samen worden belast;
  • 4620 euro als je ouders afzonderlijk worden belast, of;
  • 5860 euro als je ouders afzonderlijk worden belast en jijzelf fiscaal als gehandicapt wordt beschouwd.

Tot slot voorziet de regeling ook in de opening van een recht op gezondheidszorg tegen bepaalde voorwaarden. Op die manier voorkom je immers dat er een vacuüm ontstaat wanneer je geneeskundig niet meer ten laste bent van je ouders, maar ook nog niet voldoende verdient om een eigen recht te openen.

 

 

 

 

Griet Smaers

Federaal Volksvertegenwoordiger en Schepen/OCMW-voorzitter van Geel