Uw vraag

Wat is een holding?

Antwoord door Karolien Moonen

Met een holding wordt meestal een vennootschap bedoeld, die geen eigen activiteit uitoefent, maar enkel participaties van andere vennootschappen beheert. Het kan echter wel zijn dat een holding een eigen activiteit heeft, maar dit gebeurt weinig. Een holding is in de praktijk niets meer of minder dan een vennootschap waarin de aandelen van (een) werkvennootschap(pen) onder gebracht worden. De holding haalt voornamelijk winst uit uitgekeerde dividenden. Vennootschapsrechtelijk kan een holding eender welke vorm aannemen; BVBA, NV, CVBA,...

De redenen om een holding op re richten zijn heel erg uiteenlopend.

Bekende voorbeelden

Een aantal bekende voorbeelden van holdings zijn de volgende:

  •  Ahold Delhaize, Nederlandse holding, eigenaar van o.a. Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en Bol.com
  • Maxeda, Nederlandse holding, met oa. Brico en brico Plan-it
Karolien Moonen

Docent bedrijfsmanagement Thomas More
Jurist