Uw vraag

What’s in a name?

Antwoord door Lien Schoofs

Brainstorm

Het belang van een goede naam voor je onderneming is niet te onderschatten. Het is een van je belangrijkste uithangborden en bepaalt de eerste indruk die potentiële klanten van je zaak hebben. Helaas, een toverformule voor een goede naam is er niet, maar wij zetten je alvast op weg. Happy brainstorming!

Maatschappelijke vs. commerciële naam

Algemeen zijn er twee soorten namen:

  1. De maatschappelijke naam: de naam waaronder de onderneming in de Kruispuntdatabank voor Ondernemingen (KBO) is ingeschreven. Als je een eenmanszaak hebt, is dit je familienaam. Als je een vennootschap hebt, is het de officiële naam zoals vermeld in de statuten en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
  2. De commerciële naam of handelsnaam: de naam waaronder je onderneming zaken doet en bekend is bij het publiek. Die naam is heel belangrijk: je vermeldt hem op officiële documenten en je bedrijfsdocumenten (facturen, naamkaartjes, …). Hij heeft bovendien een reclamefunctie.

In wat volgt hebben we het steeds over de commerciële naam.

Wat is een goede naam?

Een naam moet vooral herkenbaar zijn. Klanten moeten een beeld krijgen van wat je doet en de naam makkelijk kunnen onthouden.

Met volgende vuistregels zit je altijd goed:

  • Keep it simple! Een eenvoudige naam blijft beter hangen. Zorg ervoor dat de spelling niet tot verwarring of fouten leidt.
  • Be unique! Kies een originele naam, geen kopie of verwijzing naar concurrenten. Ook woordspelingen of alliteraties scoren.

Een goede naam voor je onderneming bedenken is een kwestie van experimenteren: prikkel je brein, schrijf al je ideeën op en selecteer wat blijft hangen. DNS Belgium ontwikkelde daarom een boekje met 10 experimenten die je helpen om in no-time een creatieve naam voor je zaak te bedenken. Download hier je gratis exemplaar.

Bestaat de naam al?

In de Kruispuntdatabank voor Ondernemingen (KBO) kan je nagaan of een bepaalde handelsnaam al bestaat. Als je dezelfde of een gelijkaardige naam tegenkomt, ga je best voor iets anders.

Moet ik een copyright nemen?

Dat is in principe niet nodig. Wanneer je je commerciële naam voor het eerst in het openbaar gebruikt, ontstaat vanzelf het recht op het gebruik van die naam. Je kan je tegen elk gebruik van je commerciële naam door derden verzetten door aan te tonen dat jij op dat moment de eerste gebruiker was van de naam.

Hoe registreer ik de naam van mijn zaak?

Je registreert je naam wanneer je je zaak registreert. Een ondernemersloket kan je helpen bij de verplichte registratie in de KBO. Hierbij wordt ook de naam ingegeven.

Domeinnaam nog beschikbaar?

Checken of je domeinnaam nog vrij is, kan via www.claimjeidee.be. Is dat het geval, dan kan je je webadres in enkele kliks registreren bij een van de voorgestelde bedrijven. Dat hoeft trouwens niet veel te kosten. Voor een paar euro heb je al je eigen stekje op het wereldwijde web.

Toch een foutje gemaakt?

Geen probleem! Via de KBO kan je zelf bepaalde gegevens aanpassen, waaronder de commerciële naam van je zaak.

 

Nog meer tips en inspiratie voor het bedenken van een naam? Check dan zeker de website www.claimjeidee.be!

 

Bron: Ondernemen in Antwerpen

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel