Uw vraag

Ben ik btw-plichtig?

Antwoord door Lien Schoofs

Boekhouding

Als zelfstandige ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig. Dat betekent dat je btw aanrekent voor elke factuur die je uitreikt en dat je het btw-bedrag vervolgens doorstort aan de schatkist.

Van 6% tot 21%

Het normale btw-tarief bedraagt 21%. Daarnaast is er een tarief van 6% dat bijvoorbeeld geldt voor bepaalde voedingsmiddelen. En eentje van 12% dat bijvoorbeeld geldt voor cateringdiensten. Op de website van de federale overheid vind je een overzicht van alle btw-tarieven.

Btw-aftrek

Als btw-plichtige heb je ook recht op btw-aftrek. Dat betekent dat je geen btw hoeft te betalen op goederen en diensten die je voor je zaak aankoopt. In de praktijk komt het er meestal op neer dat je bij je aankoop wel btw betaalt aan je leverancier. Later wordt dat bedrag dan in mindering gebracht wanneer jij de btw die je aan je klanten hebt aangerekend, moet betalen aan de schatkist.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen. Sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter zijn vrijgesteld van btw-plicht. En als je een kleine onderneming hebt met een omzetcijfer lager dan 25.000 euro ben je wel btw-plichtig, maar kan je een vrijstelling van de aangiftes aanvragen. Meer weten? Ontdek hier of jij vrijgesteld bent van btw-plicht.

 

Nog meer weten over btw en co? Lees dan hier verder!

 

Bron: ikwilstarten.be, een initiatief van Acerta

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel