Uw vraag

Welke prijs moet ik vragen?

Antwoord door Robin Cuypers

Prijszetting

Dat hangt ervan af! Er bestaat niet zoiets als één magische formule om de juiste prijs te berekenen. Jammer, maar helaas!

“Hoe doe ik het dan wel?”

  1. Bepaal wie jouw ideale klanten zijn en wat je voor hen kan betekenen. Los je een probleem voor hen op? Of is jouw product gewoonweg iets leuks om te hebben? De hoeveelheid waarde dat jouw product aan de klant bezorgt heeft een impact op de prijs die je kan aanrekenen.
  2. Breng jouw 3 grootste concurrenten in kaart. Bekijk wat zij aanbieden en wat ze daarvoor vragen. Hoe ben jij anders dan hen? En welke impact zou jouw onderscheidende factor hebben op jouw prijs?
  3. Onderzoek de markt door met jouw doelgroep te praten over je product. Zorg ervoor dat ze duidelijk weten welke voordelen je product kan bieden. Achterhaal welke prijs ze acceptabel vinden voor de waarde die je te bieden hebt en wat ze een te hoge en te lage prijs vinden.

Heb je iets unieks, speciaals of kwalitatief hoogstaand te bieden? Dan kan je gerust een hogere prijs vragen dan je concurrenten.

Let op! Als jouw ideale klanten geen interesse hebben in je product, maakt het niet uit welke prijs je vraagt… je maakt geen schijn van kans! Conclusie: doe voldoende onderzoek en experimenteer met je prijszetting!

Robin Cuypers

Zaakvoerder bij STREVER en gespecialiseerd in prijs- en productstrategieën