Uw vraag

Wat met de nieuwe regels voor vennootschappen?

Antwoord door Steven Wensel

Important

Je hoorde het misschien al: er zijn nieuwe regels voor vennootschappen op komst. Heb je als ondernemer een bvba, een nv of een andere vennootschapsvorm? Dan zal je de nodige aanpassingen moeten doen. Hieronder lees je wat je nú al moet weten!

4 basisvennootschappen

Momenteel zijn er maar liefst 15 vennootschapsvormen. Dat is veel en het maakt de situatie vaak nodeloos complex. Vandaar worden ze binnenkort herleid tot 4 basisvennootschappen. Daarnaast blijft ook de vzw bestaan.

  1. De naamloze vennootschap of nv
  2. De besloten vennootschap of bv
  3. De coöperatieve vennootschap of
    cv
  4. De personenvennootschap of
    maatschap

Als jouw vennootschap niet tot een van 4 bovenvermelde vormen behoort, zal je ze dus moeten omzetten.

Wat met mijn bvba?

De besloten vennootschap of bv (de huidige bvba) wordt dé standaardvennootschap voor kmo’s. Die vennootschap kan vervolgens aangepast worden op maat van jouw onderneming. Als er niets bepaald is, dan is de wettelijke regeling van toepassing. Verder zal je in de toekomst makkelijker aandelen kunnen overdragen. Nieuw is ook dat er voor de bv geen minimumkapitaal meer nodig zal zijn. Ter compensatie worden wel enkele nieuwe regels en vereisten opgelegd, bijvoorbeeld strengere eisen voor het financieel plan. Je vindt ze hier terug.

Geen kapitaalvereiste

Vandaag de dag richten heel wat starters een eenmanszaak op. Dat is niet zo vreemd: in het oude systeem is immers een startkapitaal van minimum 6.200 euro vereist voor de oprichting van een bvba. Geen evidentie als je net van start gaat. De belangrijkste verandering in het nieuwe systeem is dat die drempel wegvalt: je kan in theorie al met 1 euro een bv oprichten. In de praktijk zal je vermogen wel iets groter moeten zijn. Je moet namelijk over een eigen vermogen beschikken dat toereikend is voor de geplande activiteit.

Vanaf wanneer?

Er wordt voorzien dat de nieuwe regels in werking zullen treden op 1 mei 2019. Vanaf dan is er een overgangsperiode, zodat je voldoende tijd hebt om het nodige te doen. Voorlopig hoef je je dus nog geen zorgen te maken.

Bron: Unizo & SBB

Steven Wensel

Ondernemersbegeleider Unizo Provincie Antwerpen