Uw vraag

Wat zijn de huurregels voor pop-ups?

Antwoord door Lien Schoofs

Pop-up

Voel je het kriebelen om als zelfstandige je eigen winkel uit te baten, maar zie je het niet meteen zitten om een loodzware handelshuurovereenkomst van enkele jaren aan te gaan voor je pand? Dan is een pop-up store misschien wel wat voor jou!

Vroeger was er geen specifiek juridisch kader voor pop-ups, maar dat is er sinds 2016 gelukkig wel met de komst van het decreet ‘Huur van korte duur voor Handel en Ambacht’.

De regels in een notendop

  1. De termijn van de huur mag niet langer dan 1 jaar zijn. Een overeenkomst van een paar maanden kan je – in samenspraak met de eigenaar – dus verlengen tot maximaal 1 jaar.
  2. Je kan de huurovereenkomst makkelijk opzeggen. Dit doe je minstens 1 maand op voorhand via aangetekend schrijven of deurwaardersexploot.
  3. De verhuurder kan het contract niet zomaar beëindigen. Zo blijft je activiteit gegarandeerd. Wel kunnen huurder en verhuurder de overeenkomst in onderling overleg verbreken.
  4. Je mag verbouwingen laten uitvoeren. Hiervoor verwittig je de huurder schriftelijk. De werken dienen wel overeen te komen met de afspraken in het contract. Na afloop van de huurperiode kan de eigenaar je vragen om het pand in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
  5. Was je pop-up een shot in de roos? Dan kan je je korte huurcontract omvormen tot een klassieke handelshuurovereenkomst. Zo wordt je pop-up dus een permanente winkel.

Zoals je leest, omvat het decreet heel wat voordelen voor jou, de huurder. Nu nog beslissen waar je shop popt!

Bron: Unizo & Liantis

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel