Uw vraag

Het belang van een goede huisstijl

Antwoord door Jolien Lintermans

Huisstijl

Om te beginnen bij het begin: wat is een huisstijl? Als we het woord ontleden komen we bij de letterlijke betekenis uit. De stijl van het huis. De stijl van een zaak, een onderneming, een bedrijf. Deze stijl is belangrijk. Ze bepaalt dadelijk het imago en uitstraling van je product/dienst. Wanneer deze stijl niet dezelfde waarde en normen visualiseert die jij als zaakvoerder voor ogen hebt, kan dit meer slecht dan goed doen voor je bedrijf. Een huisstijl moet dadelijk ‘juist’ zijn. Met juist bedoel ik dat deze sterk, krachtig en ook consequent moet zijn. Een huisstijl is het ‘jasje’ van je bedrijf. Dit is datgene wat mensen en mogelijke klanten dadelijk zien. Een eerste indruk. En we weten allemaal dat je een eerste indruk maar 1 keer krijgt. Zorg er dus voor dat dit meteen de juiste is.

Wanneer de stijl en uitstraling goed zitten, zijn mensen meer geneigd om verder te kijken naar het product of dienst. Spreekt deze niet aan, zullen mensen het ook gewoon laten passeren. Denk maar aan een doos cornflakes. Er staan 2 dozen naast elkaar in de winkel, op dezelfde hoogte. De doos van merk X spreekt niet echt aan, terwijl er voor de doos van merk Y duidelijk nagedacht is over de stijl en deze opvallend en uniek gemaakt is. Raad maar hoeveel mensen voor doos Y gaan kiezen, hoewel ze zelfs niet weten of de cornflakes daarom beter zijn…

Een ander belangrijk element aan een huisstijl is de herkenning. Door het consequent toepassen van de stijl, ga je je product/dienst herkenbaar maken. Hoe vaker mensen iets zien, hoe beter ze het gaan onthouden. Dat wilt zeggen dat als je altijd in dezelfde kleur en in hetzelfde lettertype communiceert, mensen je product/dienst beter zullen onthouden en herkennen.

Eens je bedrijf een stijl heeft, is het absoluut not done om buiten deze stijl te werken. Dit komt zeer onprofessioneel en slordig over. Je stijl doortrekken is de boodschap!

Nog even een belangrijk punt: veel mensen denken bij het horen van een huisstijl aan een logo. Maar een huisstijl is zoveel meer. Het gebruik van hoofd- en steunkleuren. Het gebruik van lettertype, zowel online als offline. De gebruikte taal en beelden. De stijl moet overal doorgetrokken worden: visitekaartjes, offertes, facturen, brieven, mailings, website, … Via elk communicatiekanaal moet je herkenbaar blijven en je stijl dus consequent doortrekken!

Hiermee kan je dan ook uitpakken tegenover je concurrenten. Denk maar aan de doos cornflakes. De mensen weten op het eerste zicht niet welke cornflakes beter is. Ze laten zich leiden door wat ze zien en aanvoelen. Als jij je product/dienst de juiste look & feel kan meegeven, sta je al een stapje voor op je concurrenten. Of jouw product/dienst effectief beter is, weten de klanten niet. Daar zal jij zelf voor moeten zorgen. Maar met de juiste huisstijl kan je al wel de nodige aandacht trekken!

Jolien Lintermans

Zaakvoerder van grafisch ontwerpbureau Studio Mocka