Uw vraag

Hoe bescherm ik mijn idee?

Antwoord door Caroline Vreys

Ideeën beschermen

Heb je als starter een geniaal idee, werk je aan een innoverend product of ontwikkel je een nieuwe tool? Dan wil je natuurlijk vermijden dat iemand met jouw idee aan de haal gaat. Helaas is dat vaak niet zo eenvoudig…

Wist je dat?

Eerst het slechte nieuws… Wist je dat een louter idee niet kan worden beschermd? Is het idee echter al concreet uitgewerkt, dan kan het gelukkig wel. Als je dus een briljant idee hebt voor een logo, dan kun je het pas laten beschermen als het logo ook daadwerkelijk ontworpen is.

Idee of concept vastleggen

Is er dan geen manier om te bewijzen dat je een bepaald idee had op een bepaald moment? Jawel! Bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) kun je een i-DEPOT aanvragen. Hiermee leg je een officiële registratiedatum vast voor je idee of concept. Dat is geen eigendomsrecht, maar je kan er later wel juridisch mee bewijzen dat je de eerste was.

Wanneer je je idee aftoetst bij een andere partij of pitcht bij een mogelijke partner, kun je hen vragen om een geheimhoudingsverklaring of Non Disclosure Agreement (NDA) te ondertekenen. Dat is een schriftelijk document waarin beide partijen beloven het idee niet met derden te delen of het op eigen houtje uit te werken. Zo’n NDA stel je eenvoudig zelf op met dit sjabloon.

Ken je rechten

Wanneer je je idee concreet hebt uitgewerkt, kun je er best zo snel mogelijk de rechten op aanvragen. Maar welke rechten zijn dat dan? Het merkrecht beschermt logo’s en namen. Voor tekeningen en ontwerpen is er het modelrecht. Ontwikkelde je een technisch proces of product? Dan is er het octrooirecht. Maar daar eindigt het lijstje niet. Meer info over intellectuele eigendom vind je hier.

Idee-scan

Om je advies te geven over hoe jij jouw idee het beste kan beschermen, ontwikkelde het Agentschap Innoveren en Ondernemen een idee-scan. Met deze tool doorloop je de verschillende stadia van jouw idee: van het idee an sich over de ontwikkeling tot de commercialisatie ervan. Op basis van de antwoorden die je geeft, krijg je vervolgens concreet advies. De scan is gratis en duurt slechts een 10-tal minuten.

Bronnen: Agentschap Innoveren en Ondernemen, Flanders DC, i-DEPOT

Caroline Vreys

Bedrijfsjuriste Thomas More