Uw vraag

Waar vind ik een werkplek?

Antwoord door Lien Schoofs

Werkplek

Als zelfstandige met een creatief of dienstverlenend beroep kan je met je laptop overal aan de slag. Sommigen hebben aan de eettafel thuis genoeg, anderen hebben liever wat meer volk om zich heen. Hieronder geven we alvast enkele opties, elk met eigen voor- en nadelen. Kies vooral een ruimte die bij je past!

Thuiswerken

Thuiswerken biedt voor starters heel wat voordelen: je bespaart een hoop kosten (huur, elektriciteit, verwarming, …) en je hoeft je niet te verplaatsen. Het nadeel is dat van thuis uit werken het moeilijker maakt om werk en privé van elkaar gescheiden te houden. Bovendien kan het ook minder professioneel overkomen als je klanten thuis ontvangt.

Op locatie werken

Daarom ruilen sommige zelfstandigen het comfort van thuis toch in voor een professionelere plek. Wie nood heeft aan een afgesloten ruimte en een gepaste infrastructuur om klanten te ontvangen, huurt het best een eigen kantoor. Maar je kan ook voor een minder klassieke manieren van op locatie werken gaan.

Coworking

Bij coworking werk je samen met een aantal andere zelfstandigen in dezelfde ruimte. Dat biedt heel wat voordelen: je vergroot je netwerk, je ontvangt sneller uitnodigingen voor relevante evenementen, je kan je ideeën aftoetsen bij gelijkgestemden en je kan beroep doen op hun talent en expertise. Dat laatste kan wonderen doen om de volgende stap te zetten in je eigen ondernemersverhaal.

In Geel kan je voor coworking terecht bij Officenter & cocoon2440.

Verder vind je in de provincie Antwerpen onder meer volgende coworking plekken: Bar d’Office in Turnhout, Antwerpen, Aartselaar, Edegem & Mechelen, De Koekenfabriek, StartBloc, Dots Coworking, The Park Residence, House of Ape, StartupVillage, The Factorie, Friday Cowork, Fosbury & Sons, Frame21, Acospace, HAVN CoWork, BAAS BURO, KOP vzw, Kubrik, Studio Start, … Noot: Dit is slechts een greep uit het totale aanbod. Ken je zelf een locatie die absoluut in dit lijstje moet, laat het ons weten!

Op zoek naar een andere coworking plek in Vlaanderen, Brussel of Wallonië? Neem dan hier eens een kijkje.

Op zoek naar een atelier in Vlaanderen? Vind hier een ruimte om je creativiteit op los te laten.

Kies vooral een ruimte die afgestemd is op je noden! Zo kan een cameraman waarschijnlijk niet zonder een stabiele internetverbinding om videobestanden door te sturen en heeft een grafisch vormgever wellicht een printer nodig.

Andere opties

Naast coworking zijn er nog andere - vaak minder gekende - opties. Ooit al van een FabLab gehoord? Een FabLab is een creatieve werkplaats waar je instrumenten zoals een 3D-printer kan gebruiken voor je eigen projecten. Vaak zijn FabLabs verbonden aan onderwijsinstellingen, maar je bent er ook als niet-student welkom. cocoon2440, in de Stationsstraat 24 in Geel, beschikt onder meer over een 3D-printer en een toestel voor thermoforming. Een overzicht van de andere Belgische FabLabs vind je hier.

Een makerspace of een hackerspace is vergelijkbar met een FabLab, maar de nadruk ligt hier meer op het digitale. Iedereen met interesse in wetenschap, technologie, computers en elektronische kunst kan er terecht om kennis te delen en samen te werken. Zoek een maker-/hackerspace in jouw buurt.

Bron: Liantis

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel