Uw vraag

Heb ik een boekhouder nodig?

Antwoord door Lien Schoofs

Als starter staat het je vrij om je boekhouding zelf te doen. Toch is het een goed idee om een boekhouder of accountant onder de arm te nemen. Hij of zij is op de hoogte van alle boekhoudkundige verplichtingen, beantwoordt vragen over je aangiftes, geeft advies over fiscale voordelen en ziet groeikansen waar je misschien zelf nog niet bij had stilgestaan. Ook als je ooit een fiscale controle krijgt, is het handig om op een boekhouder of accountant te kunnen rekenen.

Boekhouder vs. accountant

Maar wat is nu precies het verschil tussen een boekhouder en een accountant? Een boekhouder of fiscalist doet je boekhouding, adviseert je hierbij en stelt je jaarrekening op. Een accountant of belastingconsulent doet dezelfde taken als een erkend boekhouder, maar heeft daarnaast nog een aantal specifieke opdrachten zoals expertises en werkzaamheden in het kader van het vennootschapsrecht. Verder is er ook nog zoiets als een bedrijfsrevisor. Hij doet audits of controles op rekeningen om derden te informeren via een verslag. Ook hij voert dezelfde opdrachten uit als een erkend boekhouder (en accountant), evenals een aantal specifieke opdrachten, waaronder het controleren en certificeren van je jaarrekening.

Wie zoekt, die vindt

Nog op zoek naar een boekhouder of accountant? Raadpleeg dan zeker deze websites:

Is je boekhouder of accountant aangesloten bij bovenstaande beroepsinstituten, dan heb je de garantie dat hij jaarlijks opleiding volgt. Bovendien is hij dan ook verzekerd, mocht er ooit iets misgaan.

Kijken en vergelijken

Alvorens een boekhouder of accountant te kiezen, bedenk je best eerst wat jij zelf van hem verwacht. Wil je alleen je jaarrekening laten opstellen of ook alle inkomende en uitgaande facturen laten registreren? Een boekhouder die je maar één of twee keer per jaar ziet, krijgt weinig inzicht in het reilen en zeilen van jouw zaak en zal je dan ook moeilijk advies op maat kunnen geven.

Elke boekhouder kost geld, met uitschieters naar boven en naar beneden. Sommige boekhouders werken met forfaitaire bedragen, anderen met uurtarieven. Bovendien is het ereloon afhankelijk van de complexiteit van je dossier. Weet wel dat boekhoudkosten 100% fiscaal aftrekbaar zijn als beroepskosten!

Laat je bij je keuze echter niet alleen leiden door de prijs. Ook afstand en bereikbaarheid spelen een rol. Kies iemand die je vragen serieus neemt en die de tijd neemt om ze te beantwoorden. Zorg ervoor dat je boekhouder voeling heeft met je zaak, zo kan hij je optimaal adviseren. Het kan een plus zijn wanneer je boekhoudkantoor nog andere klanten heeft uit jouw sector.

Om een keuze te kunnen maken, verken je best verschillende boekhoudkantoren (een eerste gesprek is meestal gratis): vraag hoe het kantoor werkt, wat de tarieven zijn en tast af met wie je de beste klik hebt. Kijken en vergelijken is hier echt wel de boodschap!

 

Bron: Unizo & ikwilstarten.be, een initiatief van Acerta

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel