Uw vraag

Het ABC van de Startende Ondernemer (2)

Antwoord door Lien Schoofs

Als zelfstandige zijn er een aantal factoren die je prijs bepalen. Eentje daarvan is je meerwaarde. Wat onderscheidt jou van je concurrenten? Lever je uitstekende kwaliteit of ben je een echte expert ter zake? Hoe hoger je meerwaarde, hoe hoger de prijs die je kan vragen voor je product of dienst.

De NACE-code is een code die door de Europese Unie en haar lidstaten toegekend wordt aan een bepaalde klasse van commerciële of niet-commerciële economische activiteiten. Het is dus een officiële Europese lijst van activiteitsomschrijvingen. De RSZ, de BTW-administratie en je ondernemingsloket gebruiken die om je onderneming onder te brengen in (een) sector(en).

Je ondernemingsnummer is een uniek identificatienummer voor jouw onderneming. Als je van start gaat met je zaak, ga je langs een ondernemingsloket om het aan te vragen. Ben je btw-plichtig, dan wordt je ondernemingsnummer ook geactiveerd als btw-nummer.

Een pop-up is een concept met een tijdelijke aard. Er zijn verschillende soorten pop-ups. Denk maar aan een pop-up store of een pop-up bar. Kiezen voor een pop-up heeft wel wat voordelen: het risico is beperkt omdat je niet gebonden bent aan een lang huurcontract, en het is een ideale manier om de markt af te tasten of snel in te spelen op bepaalde omstandigheden. Soms trekken gemeenten of eigenaars van een pand zelf pop-up concepten aan, om zo leegstand tegen te gaan.

Quota zijn hoeveelheden die je afspreekt met je klant. De productiekosten hangen hier nauw mee samen. De prijs wijzigt in functie van het aantal bestelde stuks.

Als zelfstandige kan je de btw-bedragen op je aankopen recupereren. Natuurlijk zijn er aan BTW recuperatie wel bepaalde voorwaarden verbonden. Je vindt ze hier.

Start je als student je eigen zaak? Dan kan je het statuut van student-zelfstandige aanvragen. Je betaalt dan weinig tot geen sociale bijdragen. Meer info en voorwaarden vind je hier.

Voel je het kriebelen om je eigen zaak te starten? Dan moet je naast een goed business idee en goesting, natuurlijk ook wel over wat ondernemerstalent beschikken. Wil je weten of er een echte ondernemer in jou schuilt? Dan kan je bijvoorbeeld deze zelftest doen.

Je ‘unique selling point’ of USP onderscheidt je van andere producten of diensten. Het maakt duidelijk wie je bent en waar je voor staat. Contacteer ons gerust voor hulp bij het vinden van jouw USP!

Als je van start gaat, moet je niet alleen een klinkende naam maar ook een rechtsvorm voor je zaak kiezen. Over de keuze tussen eenmanszaak en vennootschap denk je best goed na. Onder meer boekhouding, belastingstelsel en aansprakelijkheid verschillen naargelang je keuze. De voor- en nadelen van beide rechtsvormen werden hier op een rijtje gezet.

Als je een winkel wil openen, dan hoeft dat vandaag de dag niet op een fysieke locatie te zijn. Je kan ook voor een webshop kiezen. Zo’n webwinkel heeft heel wat voordelen: je moet geen winkelruimte huren, je klanten kunnen 24/7 bij je terecht, je bereikt een groter publiek, …

De Tax Shelter is een fiscale maatregel die particulieren aanmoedigt om kapitaal te investeren in startende ondernemingen en scale-ups. Meer info vind je hier.

Als startende ondernemer beschik je vaak niet over een groot marketingbudget. Gelukkig zijn sociale media een goedkope en eenvoudige manier om je zaak in de spotlight te zetten. Wist je bijvoorbeeld dat YouTube na Google de belangrijkste zoekmachine is?

Anders dan loontrekkenden, sta je als zelfstandige zelf in voor je sociale zekerheid. Hiertoe moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en tijdig je sociale bijdragen betalen. Sluit je ook aan bij een ziekenfonds. Zo kan je aanspraak maken op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel