Uw vraag
Waar vind ik betrouwbare leveranciers?
Antwoord door Lien SchoofsAls ondernemer ga je waarschijnlijk een beroep doen op minstens één leverancier. Besteed de nodige aandacht aan je keuze, want onrechtstreeks zal die mee de prijs van je product of dienst bepalen. In wat volgt wijzen we op enkele aandachtspunten.
Wanneer zoek ik mijn leverancier(s)?
Het vinden van een geschikte leverancier is een hele zoektocht, en die start je best al tijdens het opstellen van je ondernemingsplan. Bij de marktanalyse breng je in kaart wie je klanten, concurrenten en … je leveranciers zullen zijn. Maak een doordachte keuze, want je leveranciers bepalen een aanzienlijk deel van je kosten. Neem ze dus zeker mee in je financieel plan.
Hoeveel leveranciers heb ik nodig?
Het aantal leveranciers hangt voornamelijk af van de aard van je onderneming. Wanneer je producten verkoopt, zal je grondstoffen of onderdelen moeten aankopen. Lever je een dienst, dan heb je waarschijnlijk minder leveranciers nodig. Toch zijn het er vermoedelijk meer dan je dacht: denk bijvoorbeeld maar aan een energieleverancier, een drukker voor promotiemateriaal of een websitebouwer voor je bedrijfswebsite. Het is zeker aan te raden een lijstje te maken van alle zaken waarvoor je een leverancier nodig hebt. Zo kan je gericht zoeken. Maak hierbij een onderscheid tussen cruciale leveranciers (hoofdactiviteit) en minder cruciale (ondersteunende zaken).
Hoe weet ik of een leverancier betrouwbaar is?
De enige manier om na te gaan of een potentiële leverancier aan jouw eisen voldoet, is een grondig onderzoek. Verzamel op voorhand zoveel mogelijk informatie en vergelijk met de concurrentie. Ook referenties zijn erg waardevol: check hoe de ervaringen zijn van andere bedrijven die met de leverancier in kwestie samenwerken.
Stel kritische vragen: Zijn de betalingsvoorwaarden transparant?, Wat zijn de levertermijnen?, Wat zijn de verkoopsvoorwaarden?, Is de leverancier vlot te contacteren?, Heeft hij een goede reputatie?, … Wanneer je maar halve of ontwijkende antwoorden krijgt, is dat meestal geen goed teken.
Ten slotte kan je ook info opzoeken via overheidsinstanties. Zo kan je met behulp van het btw-nummer van de leverancier en de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) nagaan of het bedrijf financieel gezond is. Je bent namelijk weinig met een leverancier die op het punt staat de boeken neer te leggen. Zoek een leverancier waarmee je een langetermijnrelatie kan opbouwen. Met een leverancier die jou kent en vertrouwt, kun je namelijk beter onderhandelen.
De proef op de som
Heb je enkele prima leveranciers gevonden? Vraag dan verschillende offertes op en confronteer de leveranciers met de onderlinge verschillen. Zo kun je ze wat tegen elkaar uitspelen en de beste deal sluiten.
Je keuze gemaakt? Plaats dan een proefbestelling. Zo kan je vervolgens evalueren: Hoe verliep het contact, de levering, de verpakking, …? Voldoet het product aan mijn verwachtingen?
Ideaal is het ten slotte om bij meerdere leveranciers klant te worden. Zo kom je niet in de problemen als een leverancier om een of andere reden niet kan leveren.
Veel succes met de zoektocht!
Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel