Uw vraag

Hoe zorg ik voor een productieve werkomgeving?

Antwoord door Lien Schoofs

Je zaak van thuis uit runnen heeft heel wat voordelen: de kosten zijn laag, je bespaart pendeltijd, je hoeft geen pand te huren, … maar afleiding is helaas wel een belangrijke valkuil. Hieronder geven we je enkele praktische tips om je werkruimte te veranderen in een oord van productiviteit. Een plek waar je efficiëntie piekt en je concentratie een boost krijgt. Lijkt je dat wel wat? Lees dan zeker verder.

  • Choose wisely

Kies de juiste ruimte. Een productieve plek heeft niet alleen voldoende (werk)plaats, maar ook de juiste temperatuur, voldoende natuurlijke lichtinval en de nodige privacy.

Kies voor een bureau of werktafel waarbij er niet alleen genoeg plaats is voor je computer, toebehoren en schrijfgerief, maar indien mogelijk ook voor een extra beeldscherm. Voorzie ook ruimte om geprinte documenten door te kunnen nemen.

Een kantoor met een temperatuur tussen 21° en 23° Celsius is ideaal. Zorg er dus voor dat je temperatuur van de ruimte kan controleren en regelen.

Onderzoek heeft aangetoond dat daglicht de productiviteit verhoogt. Kies dus voor een ruimte met een raam en plaats je bureau zo dicht mogelijk bij dat raam. Is er geen natuurlijke lichtinval? Plaats dan een lichtbron die natuurlijk licht zo goed mogelijk nabootst.

Als je constant gestoord wordt of als er veel omgevingsgeluid is, kan je niet efficiënt werken. Ga voor een ruimte waar er voldoende rust en privacy is. Een koptelefoon kan handig zijn om bepaalde storende geluiden te filteren.

  • Hou het netjes

In een slordige kamer zal je slordig werk afleveren. Een georganiseerd en proper kantoor heeft een positieve invloed op je productiviteit. Geef alles een vaste plaats. Zo vermijd je heel wat zoekwerk en onnodige stress.

  • Het juiste materiaal

Mits het juiste materiaal werk je sneller en efficiënter. Maak wel slimme beslissingen: investeer enkel in zaken die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Een snelle internetverbinding, een up-to-date computer en ergonomische oplossingen zoals een degelijke bureaustoel mogen alvast niet ontbreken!

Bron: Liantis

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel