Uw vraag

Hoe pak ik mijn boekhouding aan als starter?

Antwoord door Lien Schoofs

Als starter is het voeren van een correcte boekhouding essentieel voor het slagen van je onderneming. Een goede boekhouder in de arm nemen is de meest logische oplossing, maar als starter (met een beperkt budget) is dat niet altijd vanzelfsprekend. Geen paniek: zelf je boekhouding doen is niet onmogelijk. Hieronder ontdek je hoe jij het kunt aanpakken!

Enkelvoudige vs. dubbele boekhouding

Ben je een kleine onderneming met minder dan 500.000 euro jaaromzet Dan mag je werken met een vereenvoudigde of enkelvoudige boekhouding. Alle andere ondernemingen zijn wettelijk verplicht om beroep te doen op een boekhouder en een dubbele boekhouding te voeren. Bij een enkelvoudige boekhouding registreer je alle inkomsten en uitgaven van je onderneming en geef je die door aan de overheid. Je boekhouding bestaat uit volgende zaken:

  • een verkoopdagboek waarin je al je facturen en creditnota’s aan klanten chronologisch en met opeenvolgende factuurnummers oplijst;
  • een aankoopdagboek waarin al je uitgaven staan (facturen en creditnota’s van leveranciers);
  • een financieel dagboek met een kasboek voor al je uitgaven en ontvangsten in contant geld en een bankboek voor al je uitgaven en ontvangsten via een bankrekening;
  • een inventarisboek met de beschrijving en waardering van je stock.

 Als je btw-plichtig bent, moet je elk kwartaal ook een btw-aangifte doen.

Handige tools

In principe kun je je boekhouding gewoon in Excel bijhouden, maar omdat dat geen specifieke boekhoudsoftware is, zal je er zelf best wel wat extra werk aan hebben. Bovendien is het risico op tik- en rekenfouten groot. Voor een boekhoudpakket betaal je wat meer, maar op termijn zullen het je ook heel wat tijd en werk besparen. Gelukkig zijn er vandaag heel wat betaalbare opties voor startende ondernemers:

  • Cashaca is een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma waarmee je je boekhouding overzichtelijk houdt. Na registratie, kan je het 2 maanden gratis testen.
  • Moneybird is een eenvoudige boekhoudsoftware die je zorgeloos boekhouden belooft. Ook hier mag je na aanmelding 60 dagen gratis testen.
  • Yuki is een online boekhoudpakket dat 100% cloud based is. De software is niet gratis, maar biedt heel wat interessante features en uitbreidingsmogelijkheden. Met Yuki kan je boekhouden via je smartphone. Ook met Thinq kan je mobiel werken en deze app kan je 30 dagen gratis proberen.
  • Octopus is een boekhoudprogramma dat qua prijs vergelijkbaar is met de bovenstaande pakketten en intuïtief werkt.
  • Andere gekende programma’s zijn: Kluwer, Winbooks, Exact, … 

Wil je nog meer weten over boekhouding en fiscaliteit? Dan heeft de FOD Economie een handige brochure 'Hoe voer ik de boekhouding van mijn onderneming?'.

Bron: Jump Forward

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel