Uw vraag

Hoe kan ik mijn communicatie en marketing als starter optimaliseren?

Antwoord door Patricia Van den Broeck

Doelgerichte communicatie en slimme marketing zijn key in een startup. Goede communicatie zorgt niet alleen voor een aangename werksfeer, maar ook voor een vlotte workflow. En met slimme marketing kan je onderneming sneller groeien. Maar hoe pak je dat nu concreet aan? JumpForward, een initiatief van Orange, zet een aantal handige tools voor je op een rijtje.

Word een communicatie pro

Slack is een chattool voor ondernemingen. Hiermee chat je eenvoudig met iedereen binnen je organisatie, zowel apart als in groep.

Trello is een tool voor taakbeheer. De applicatie geeft een overzicht van wat er al gedaan is en nog gedaan moet worden. Ieder heeft een eigen takenlijst waaraan bijlagen en comments toegevoegd kunnen worden. Asana is een vergelijkbare gratis tool.

Laat de marketeer in jou los

Hotjar is een tool die je inzicht geeft in de manier waarop klanten je website gebruiken.

Mailchimp doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Het is een tool om mailings uit te sturen en vervolgens mailinformatie van klanten te verzamelen.

Optimizely is een gebruiksvriendelijke tool om a/b testen uit te voeren.

Appsumo is zeker het checken waard. Het is een website waarop betalende tools voor een fractie van de prijs te koop zijn.

Nog meer nuttige tips

  • Op fora voor (jonge) ondernemers worden vaak nuttige tips uitgewisseld. Hou die dus zeker in de gaten.
  • Google is je beste vriend! Op het internet vind je een schat aan bruikbare tools en info. Beperk je in je zoekopdrachten niet tot het Nederlands.
  • The Birdhouse is een programma dat jonge startups helpt om op korte termijn te groeien.
  • In België zijn er heel wat organisaties die zich specifiek richten op studentondernemers. Ze zorgen voor gratis ondersteuning, organiseren events met interessante sprekers, … Ideaal om ervaringen uit te wisselen!
  • Imec heeft een groeitraject specifiek voor technologische startups. Ze organiseren workshops en doen ook investeringen. Zeker interessant dus.

Bron: JumpForward, een initiatief van Orange

Patricia Van den Broeck

Projectcoördinator Startup 2440