Uw vraag

Wat is een klantenlisting?

Antwoord door Liantis

Klantenlisting, grote kans dat je deze term al wel eens hoorde vallen, maar wat is dat nu precies? Een btw-listing of klantenlisting is een lijst met alle klanten aan wie je goederen en diensten leverde tijdens het vorige kalenderjaar, en dat voor in totaal meer dan 250 euro excl. btw per klant.

Wat?

Je noteert hierbij elke klant, welke leveringen je deed, en hoeveel btw je daarbij in totaal aanrekende.

Heb je klanten die vrijgesteld zijn van de btw-plicht, maar toch een btw nummer hebben? Dan hoeven ze niet bij op de lijst.

Wie?

Elke ondernemer wiens zaak btw-plichtig is moet een btw- of klantenlisting indienen. Ben je vrijgesteld van btw, dan hoef je geen lijst op te stellen. Als je gemengd of gedeeltelijk btw-plichtig bent, dan moet je wel een klantenlisting indienen, maar hoef je de vrijgestelde handelingen niet te vermelden.

Val je onder de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen en is je klantenlisting een nihil-klantenlisting? Dan ben je ook vrijgesteld. Een nihil klantenlisting heb je wanneer je klanten geen Belgisch btw-nummer hebben of wanneer je klanten wel een Belgisch btw-nummer hebben, maar je jaarlijkse omzet per klant minder dan 250 euro bedraagt.

Je nihil-klantenlisting dien je in door in het vak ‘totaal omzet’ en ‘totaal btw’ 0,00 als bedrag in te vullen.

Hoe indienen?

Je kan je btw- of klantenlisting online of op papier indienen. Kies je voor die laatste optie, dan vraag je het formulier aan bij je bevoegde kantoor van de FOD Financiën en dien je het vervolgens ingevuld in bij het scanningscentrum.

Als je je periodieke btw-aangiften indient via Intervat, dan kan je je klantenlisting ook via deze weg indienen.

Wanneer?
Voor 31 maart moet je je klantenlisting van het voorgaande jaar indienen.

Tip: Neem een boekhouder onder de arm die je aan dergelijke formaliteiten helpt denken.

Bron: Liantis

Liantis