Uw vraag

Welk btw-tarief moet ik hanteren?

Antwoord door Lien Schoofs

Btw-tarief

In ons land betalen consumenten btw op hun aankopen: een belasting op toegevoegde waarde die de overheid heft op goederen en diensten. Als ondernemer ben je doorgaans btw-plichtig en reken je de btw mee in je verkoopprijs. Het meest gebruikelijke tarief is 21%, maar ook 6% en 12% zijn mogelijk. Hieronder zetten we de verschillen voor je op een rijtje.

21%

21% is het meest gangbare btw-tarief en moet je als ondernemer in de meeste gevallen doorrekenen aan je klant. Tenzij jouw product of dienst tot één van onderstaande uitzonderingen behoort.

12%

Voor een kleine groep producten en diensten geldt een btw-tarief van 12%. Het gaat om goederen en geleverde diensten die een groot socio-economisch belang hebben en daardoor een voorkeurstarief genieten. Voorbeelden zijn kolen, sociale woningen, vrachtwagenvervoer, margarine en bereide maaltijden in de horeca.

6%

Voor basisproducten en geleverde diensten met een sociaal karakter geldt een verlaagd btw-tarief van 6%. Het gaat onder meer om levensnoodzakelijke middelen zoals brood, zuivel, vlees, vis, groenten en geneesmiddelen, en zaken zoals personenvervoer, landbouwdiensten, bloemen en hotels.

0%

Bepaalde goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. In dat geval reken je geen btw door aan je klanten, betaal je zelf geen btw aan leveranciers en kan je geen btw aftrekken van je belastingen. Voorbeelden zijn dag- en weekbladen die minstens 48 keer per jaar verschijnen en recuperatiegrondstoffen en -producten.

Gemengde tarieven

In sommige sectoren is de toepassing van btw-tarieven bijzonder complex. Denk maar aan de horeca. Op restaurant betaal je bijvoorbeeld 12% btw op je maaltijd en 21% op je drankje. Voor een levering aan huis of een afhaalmaaltijd is het tarief dan weer 6%.

Btw verleggen

Soms kan je als leverancier de btw ‘verleggen’. Je brengt dan geen btw in rekening, maar verlegt die naar de afnemer – de ondernemer die jouw goederen of diensten aankoopt. Dat kan onder meer in volgende gevallen:

  • Btw verleggen naar het buitenland: als je goederen importeert of exporteert, kan je te maken krijgen met verlegde btw. De buitenlandse ondernemer die jouw goederen koopt, betaalt de btw op zijn aankopen dan in eigen land.
  • Btw verleggen naar een medecontractant: laat je als zelfstandige werken uitvoeren aan je bedrijfsgebouw, dan moet je als btw-plichtige het systeem van ‘medecontractant’ toepassen. Stel, je verbouwt je kantoor. Omdat het even duurt voor je die btw kan terugvorderen, hoef je geen btw te betalen aan je aannemer. De verschuldigde btw vul je op je belastingaangifte in. Het gaat in dat geval om een nuloperatie, want de btw in die aangifte neem je meteen terug in aftrek.

Meer weten? Check dan zeker dit e-book!

Bron: Liantis

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel