Uw vraag

Wat verandert er in 2020 voor ondernemers?

Antwoord door Lien Schoofs

Happy 2020

Het begin van een nieuw jaar betekent traditiegetrouw ook de komst van nieuwe verplichtingen of wijzigingen in het bestaande. We wensen jou alvast een zeer inspirerend en ondernemend 2020 en zetten de nieuwigheden hieronder voor je op een rijtje.

Versnelde btw-teruggave voor starters

Vanaf 1 januari 2020 kunnen starters die voldoen aan bepaalde voorwaarden hun btw terugvorderen via een snellere procedure. Ze kunnen vanaf nu maandelijks een aanvraag indienen en de termijn om terug te betalen wordt ingekort van drie tot twee maanden. Meer info vind je hier.

Scan voor cybersecurity

Zijn de computers en netwerken van jouw onderneming voldoende goed beveiligd? Wat te doen bij een cyberaanval? Vanaf 2020 stelt VLAIO een scan ter beschikking om te bepalen hoe je zaak scoort op vlak van cybersecurity. Er wordt hieraan gekoppeld ook een advies- of coachingtraject aangeboden. Meer weten? Klik hier.

Wijzigingen kmo-portefeuille

Het jaarlijkse plafond van deze subsidie ligt sinds 1 januari op 7.500 euro, en dat zowel voor kleine als middelgrote ondernemingen. Niet alleen het maximumplafond, maar ook het percentage steun is gewijzigd: van 40% naar 30% voor kleine ondernemingen, en van 30% naar 20% voor middelgrote ondernemingen.

Nieuwe benamingen vennootschappen

Op 1 mei 2019 trad de nieuwe vennootschapswetgeving in werking. Sommige bepalingen zijn dwingend en sowieso vanaf 1 januari 2020 van kracht, ook als je je statuten nog niet hebt aangepast. Eén van die dwingende bepalingen is de benaming van de rechtsvorm. Vanaf 1 januari spreken we bijvoorbeeld dus niet meer over een bvba, maar een bv.

Houders vennootschap

Er is ook goed nieuws voor houders van een vennootschap: het nominaal belastingtarief daalt in 2020 naar 25%. In 2018 en 2019 bedroeg dat tarief 29,58% en in 2017 nog 33%. Er is verder ook een nieuw verlaagd tarief van 20% voor de eerste schijf van 100.000 euro, wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Welke voorwaarden dat zijn, lees je hier.

Vennootschap? Registreer de begunstigden

Eigenaar van een vennootschap (of dus ook een vzw)? Vergeet je dan niet te registreren in het UBO-register (Ultimate Beneficial Owner). Sinds 30 september 2019 is deze registratie namelijk verplicht. Wie dit vergeet, mag van de FOD Financiën voorlopig een herinnering verwachten, maar die zal binnenkort vervangen worden door een boete variërend van 250 tot 50.000 euro.

Transportsector

Actief in de transportsector? Dan is er goed nieuws, want de steunmaatregel voor ecologisch en veilig transport werd verlengd en geldt ook nog voor 2020.

Bron: Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO)

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel