Uw vraag

Hoe kan ik nagaan of mijn website het goed doet?

Antwoord door Lien Schoofs

Website metrics

In onze digitale samenleving kan een onderneming niet meer zonder website. En dan liefst eentje die aantrekkelijk oogt en gebruiksvriendelijk is. Maar hoe weet je nu of bezoekers vlot de weg vinden naar jouw dienst of product? Web analytics to the rescue. Onderstaande metrics vertellen je wat je moet weten over je website.

Referrals

Via welke weg is een bezoeker op jouw website terechtgekomen? Referrals, of in het Nederlands verwijzingen, bieden een antwoord op die vraag. Klikte de bezoeker op Instagram op een link naar jouw site? Surfte hij rechtstreeks naar de URL van jouw website? Of kwam hij bij jou terecht via een zoekopdracht in Google? Interessante info om bijvoorbeeld te achterhalen dat je aanwezigheid op sociale media mensen rechtstreeks naar je bedrijfswebsite leidt.

Bounce rate

Je hebt het ongetwijfeld zelf al eens gedaan: meteen weggeklikt van een website, omdat je niet meteen vond wat je zocht. Of omdat de pagina er niet al te betrouwbaar uitzag. Dat ‘meteen wegklikken’ vertaalt zich in een bounce rate. De bounce rate is het percentage bezoekers dat op je website komt en weer vertrekt zonder een tweede pagina te bekijken. Is dat percentage hoog voor een bepaalde pagina van je website, dan is het raadzaam om die nog eens grondig onder de loep te nemen en aan te passen.

Meest bezochte pagina’s

Het is interessant om na te gaan welke pagina’s van je website het meest bezocht worden. Je blog, de contactpagina, een bepaalde productpagina, Inzicht hierin kan je helpen om je website nog beter af te stemmen op de interesses van je doelpubliek.

Conversieratio

Zeker voor wie een webshop heeft, is de conversieratio een belangrijke metric. Een conversie is een vooraf bepaald doel. Je wil bijvoorbeeld dat bezoekers een contactformulier op je website invullen of een aankoop doen. De conversieratio is de verhouding tussen het aantal keren dat op de doelpagina of -knop geklikt is en het aantal keren dat de door jou beoogde actie ondernomen is.

Last, but not least: aantal bezoekers

Natuurlijk wil je niet alleen weten waar je bezoekers vandaan komen en wat ze precies doen op je website. Nog belangrijker is hun aantal. Hoeveel bezoekers trekt je website maandelijks? En hoeveel van die bezoekers ‘converteren’? Het aantal bezoekers is een waardevolle metric om de groei van je website te meten.

Bron: Jump Forward

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel