Uw vraag

Hoe ga ik creatief om met deze coronatijd?

Antwoord door Lien Schoofs

Creativiteit is een van de eigenschappen van een succesvolle ondernemer. Ondanks de coronamaatregelen zijn er heel wat creatieve manieren om deze periode toch ondernemend te blijven. Hieronder zetten we er een aantal op en rijtje.

 1. Spijker je kennis bij. Unizo biedt via de Ondernemersacademie bijvoorbeeld heel wat materiaal aan. Gaande van een masterclass ‘verkopen’ over een podcast ‘klantentevredenheid’ tot een e-course ‘websites bouwen en onderhouden’.
 2. Think out of the box!
  • Heb je een horecazaak? Dan kan je afhaal of thuislevering aanbieden, of je verenigen met andere lokale initiatieven om samen te werken via een gemeenschappelijke website. Wie weet kan je je recepten wel uitschrijven en gratis meeleveren bij aankoop van een foodbox met producten uit je zaak? Of kom helemaal uit je comfortzone en organiseer een drive-in.
  • Werk je in de retail? Overweeg dan gratis verzending. Breng je cadeaubonnen extra onder de aandacht en wijs mensen erop dat ze je een hart onder de riem kunnen steken door deze nu al aan te kopen voor een later tijdstip. Check zeker eens wat jouw gemeente doet om de dienstverlening van ondernemers in de kijker te zetten. Stad Geel promoot lokale handelaars bijvoorbeeld via deze website.
  • Werk je als freelancer, consultant, coach, …? Dan is het misschien een idee om een blog, videoles of een live Q&A uit te werken rond een bepaald onderwerp. Mensen hebben nu meer dan ooit de tijd om zaken bij te leren. Lessen aanbieden kan bijvoorbeeld via Microsoft Teams, GoToWebinar of Teachable. Of je kan pakketten ontwikkelen met oefeningen (en eventueel ook begeleidende tutorials) die klanten kunnen doen tegen betaling.
 3. Besteed extra aandacht aan je online aanwezigheid. Met de vrijgekomen tijd kan je je bedrijfswebsite eens kritisch onder de loep nemen, je sociale media kanalen professionaliseren of je online netwerk verder uitbouwen. Online vind je hiervoor tal van tips & tricks. Zet bijvoorbeeld je portfolio op punt, werk je LinkedIn profiel en klantengetuigenissen bij of experimenteer met Instagram stories en IGTV.
 4. Get shit done! Stel orde op zaken en pak die administratieve en financiële rompslomp aan die je al weken uitstelde. Heb je al nagekeken of je in aanmerking komt voor de corona hinderpremie of compensatiepremie van de overheid? Meer info daarover vind je op de website van VLAIO. Wacht er niet te lang mee want de uiterste datum is 19 mei!
 5. Neem je onderneming kritisch onder de loep.
  • Neem je missie en visie er nog eens bij. Focus je nog steeds op de juiste doelgroep? Zijn er misschien sectoren die in deze coronatijd wel opdrachten hebben, maar waar je nog niet aan gedacht hebt?
  • Nu je inkomsten onder druk staan, is het tijd om ook de kostenzijde even te bekijken. Zit je prijs nog goed? Zijn er misschien kosten die on hold gezet kunnen worden of zelfs geannuleerd?
 6. Blaas het stof van oude projecten of leven in nieuwe. Wat ligt er nog op de plank? Waar wil je al jaren mee starten of aan verder werken? Nu is het het ideale moment om hiermee aan de slag te gaan!
 7. Ten slotte kan je digitaal een individueel begeleidingstraject volgen om je zaak naar de ‘next level’ te tillen. Dat kan bijvoorbeeld bij Voka & Unizo. Zo heb je meteen een streepje voor bij opheffing van de coronamaatregelen.

Bron: Unizo

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel