Uw vraag

Wat met een webshop in coronatijden?

Antwoord door Lien Schoofs

Als ik mijn winkel moet sluiten omwille van de coronamaatregelen, mag ik mijn webshop dan nog open houden? Of er eentje beginnen? En wat zijn de regels?

 • Ondanks de coronamaatregelen, blijft verkoop via het internet toegelaten. Ook bij niet-essentiële producten zoals kleding, hobbymateriaal, elektro, decoratie, geboortelijsten, … Er is wel een maar:
  • Klanten mogen hun online of telefonische bestellingen in geen geval ophalen in je winkel.
  • Bij voedingsgerelateerde verkopen mag je de klant de mogelijkheid geven om de aankoop op te halen in een officieel ophaalpunt. Heb je een horecazaak? Dan mogen klanten hun bestellingen ook komen afhalen.
  • Bij verkoop via je webshop mag je de bestellingen laten leveren door een koerierdienst of je kan ze ook zelf aan huis leveren. Ga in dat laatste geval niet binnen bij de klant. Je hebt geen attest nodig voor dergelijke leveringen.
  • Let op! Elektronische sigaretten en toebehoren, tabaksproducten en rookwaren op basis van planten mogen niet online verkocht worden.
 • Heb je nog geen webshop en wil je online gaan verkopen? Zorg er dan voor dat je voldoet aan de wettelijke regels voor verkoop op afstand en dat je in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) bent ingeschreven onder de NACE-code 47910 ‘Detailhandel via postorderbedrijven of via internet’. Deze verplichting tot inschrijving geldt niet als je bestellingen per mail of telefoon opneemt en de klant pas laat betalen op het moment dat je de bestelling bij hem/haar aflevert.
 • No worries! Heb je een webshop? Dan heb je nog steeds recht op de coronasteunmaatregelen van de overheid.

Meer info? Check de Unizo website.

Snel online met je zaak? Neem de verschillende mogelijkheden en hun voordelen dan eens door.

Of herbekijk de Winkelhier webinars ‘Starten met online verkoop in tijden van corona’, ‘Starten met een webshop’ & ‘Optimaliseren van jouw webshop’.

Bron: Unizo

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel