Uw vraag

Hoe krijgt mijn zaak meer likes op sociale media?

Antwoord door Lien Schoofs

Sociale media

Is je mama online de voornaamste supporter van je zaak? Niks mis mee, maar misschien toch tijd om daar wat verandering in te brengen. Een goed onderhouden professioneel Facebook- of Instagramprofiel kan namelijk een enorme hulp zijn voor je startende onderneming. Het is dé manier om een band met je (potentiële) klanten op te bouwen. Maar hoe pak je dat nu best aan?

  1. Trop is niet te veel

Op sociale media is kwaliteit niet altijd belangrijker dan kwantiteit. Hoe goed je Instagramfoto’s ook mogen zijn of hoe gevat je Facebookbijschriften, het haalt allemaal niet bijster veel uit als je maar één keer per week een update deelt. Facebook en Instagram werken namelijk met algoritmes die je al snel kunnen wegfilteren uit de tijdlijn van je volgers wanneer je online niet erg actief bent.

2. Be a hashtag hero

Zowel op Instagram als Facebook kun je filteren op hashtags, waardoor je foto’s vindbaar worden voor mensen die je op dat moment nog niet volgen. Het is cruciaal dat de hashtags die je gebruikt aansluiten bij je doelpubliek. Weet je niet welke hashtags precies te gebruiken? Ga op zoek naar het account van een bedrijf of influencer in jouw sector en kijk hoe zij het aanpakken.

3. Oprechte beelden

Hoewel we hierboven zeiden dat kwantiteit op sociale media wel eens boven kwaliteit gaat, wil dat niet zeggen dat je zomaar wazige of irrelevante foto’s online moet gooien. Kies voor mooie, maar sprekende en oprechte foto’s. Stand out in de eindeloze feed van geënsceneerde picture perfect tafereeltjes!

4. Deel je locatie

Posts die je op sociale media plaatst worden plots veel beter vindbaar wanneer je je locatie tagt in je foto’s. Mensen gaan vaak op zoek naar bedrijven die zich in hun buurt bevinden, en zo bestaat de kans meteen dat ze op jouw profiel terechtkomen.

5. Gooi er enkele eurootjes tegenaan

Deze tip geldt vooral voor Facebook. Door de strenge algoritmes die Facebook voor bedrijven hanteert, kunnen je berichten al snel ondergesneeuwd raken in het nieuwsoverzicht van je volgers. Een manier om daar tegenop te boksen, is door af en toe een post te boosten. Dat kan al voor 2 euro.

6. Wees niet bang om te reposten

Een eenvoudige manier om content voor je sociale mediakanalen te genereren, is door foto’s van je klanten te reposten waarop ze met je product aan de slag zijn. Het geeft een eerlijk beeld van je zaak en zorgt voor variatie in je feed.

7. Be yourself

Je hoeft je persoonlijkheid op je professionele Facebook- of Instagramprofiel niet weg te stoppen. Mensen houden van wat eigenheid: het maakt jou en je onderneming meteen een pak toegankelijker.

8. Werk samen

Soms kan het lijken alsof je alsmaar dezelfde mensen tegenkomt op sociale media. Een goede suggestie om uit zo’n ‘bubbel’ te geraken is door een partnerschap aan te gaan met een merk (of persoon) dat complementair is met je eigen product of dienst. Je zaak bereikt zo een nieuwe groep potentiële klanten.

Aan de slag nu! Welke tips & tricks ga jij zeker uitproberen?

Bron: HLN.start

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel