Uw vraag

Kan ik starten in tijden van corona?

Antwoord door VLAIO

Je zaak starten in coronatijd

Je bruist van enthousiasme en ideeën om een eigen zaak te starten? Top! Er staat jou een boeiend avontuur te wachten. Maar is het in tijden van corona überhaupt wel mogelijk om van je ondernemersdroom een zakelijk succes te maken? Zeker! Met de nodige dosis lef, ambitie én een grondige voorbereiding kan dit het ideale moment zijn om de sprong te wagen. De VLAIO startersgids ‘Altijd onderweg’ begeleidt je van A tot Z.

De gids is niet enkel offline beschikbaar, er is ook een online startersplatform waar je stap voor stap kennis maakt met het ondernemersleven. Je kan eenvoudig een profiel aanmaken en via een persoonlijk dashboard jouw unieke route uitstippelen en opslaan. Hieronder geven we je 7 tips – gebaseerd op de 7 wijken uit de VLAIO startersgids – om sterk en coronaproof te starten met je eigen zaak.

  1. Ideeënplein: Bedenk nieuwe ideeën voor een veranderende wereld

De wereld zit er vandaag anders uit dan een paar maanden geleden. We lopen aan tegen nieuwe maatschappelijke uitdagingen, die een frisse kijk, een vernieuwend concept of een innovatieve oplossing vragen. Start je ondernemersreis daarom op het ideeënplein en laat je ideeën de vrije loop! Wie weet groeit er uit één van die ideeën wel een nieuwe onderneming!

2. Businesskwartier: Maak een wendbaar ondernemingsplan

Klaar om voor je idee te gaan? Dan is het nu tijd om het om te zetten in een weldoordacht ondernemingsplan. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat je je businessplan niet mag zien als statisch en onveranderlijk. Je moet je plan gebruiken als een flexibele, wendbare tool om in te kunnen spelen op veranderingen. In het businesskwartier vind je templates om zelf aan de slag te gaan. Nood aan een klankbord? Dan kan je terecht bij startersbegeleiders voor coaching en advies.

Lopen de zaken toch minder vlot dan gepland? Herbekijk je ondernemingsplan dan kritisch: Kan je je strategie bijschaven? Moet je je focus verruimen? Zie je opportuniteiten die je bij je opstart gemist hebt? Een sterk ondernemingsplan is een flexibele tool, die je permanent en vraagt stelt en op elk moment kan bijsturen.

3. Woonwijk: Realiseer betrokkenheid van je omgeving

Jouw keuze om te ondernemen zal ook een invloed hebben op je privéleven. Daarom is het bij de opstart cruciaal om in gesprek te gaan met je familie en ook jezelf een spiegel voor te houden. Heb je de nodige competenties om een eigen zaak te beginnen? Steunt je familie je in je droom? In de woonwijk kan je aan de slag met persoonlijkheidstesten en gesprekstools om samen door te nemen. Zo creëer je betrokkenheid en kan je in goede én in slechte tijden rekenen op steun van je omgeving.

4. Partnershipcafé: Zoek de juiste partners

Als ondernemer kan je niet in alles zelf expert zijn. Bouw daarom een sterk netwerk rondom je, dat je versterkt en kan helpen om in te spelen op veranderingen. Door samen te werken, kom je immers tot nieuwe inzichten en tot betere oplossingen. In het partnershipcafé vind je een tool om je persoonlijke netwerk in kaart te brengen en inspiratie om gericht te zoeken. Wil je meer ondersteuning? Duik dan in het ruime aanbod van coachingtrajecten.

5. Marketing boulevard: Geef je online aanwezigheid een boost

Tijdens de coronaperiode gingen we meer dan ooit digitaal. E-commerce en telewerken behoren ondertussen tot het nieuwe normaal. Een sterke online aanwezigheid van je zaak is dan ook een must. Zorg ervoor dat je onderneming minstens een eigen website heeft. Wil je ook online verkopen? Besef dan dat je wereldwijde concurrentie hebt en iedereen schreeuwt om de aandacht van de online shopper. Hoe ga jij die aandacht trekken? Hoe pak je jouw marketing aan? Wie zijn je klanten precies? In de marketing boulevard leer je hoe je een marketing- en communicatieplan aanpakt. Je vindt er een schat aan informatie over onder meer prijszetting, online verkoop en klantencontact.

6. Administratief centrum: Pak je papierwerk aan

Zijn je startersplannen héél concreet geworden? Dan is het tijd om je naar het administratief centrum te begeven. Misschien niet je favoriete wijk, maar wel een heel belangrijke. Breng je hier tijdens de opstartfase genoeg tijd door, dan bespaar je jezelf een hoop tijd en frustraties tijdens je verdere ondernemersreis. Een correcte administratie zorgt ervoor dat je in orde bent met alle wettelijke verplichtingen, dat je professioneel overkomt bij partners en dat betalingen vlot verlopen. Zeker in een crisis zoals de coronaperiode kan een slordige administratie je duur komen te staan. Administratie lijkt complex, maar heel wat zaken kan je gewoon zelf in orde brengen. In het administratief centrum vind je onder meer info over de verschillende ondernemingsvormen, het opstellen van offertes en het aanvragen van vergunningen. Maak er nu even de tijd voor en pluk er later de vruchten van!

7. Financieel district: Verzamel de nodige centen

Je mag als ondernemer nog zoveel passie hebben voor je zaak, als de centen op zijn houdt het helaas op. Dat wordt vandaag meer dan ooit duidelijk: heel wat ondernemers staan financieel onder druk door de coronacrisis. Gelukkig hebben heel wat instanties en de overheid tal van maatregelen uitgewerkt om je onderneming financiële ademruimte te geven. Ben je op zoek naar financieringsmogelijkheden voor je zaak? Dan is het financieel district the place to be. Hier vind je bijvoorbeeld selectiecriteria voor een boekhouder die bij je past, een checklist voor je kredietdossier en een overzicht van financieringsbronnen, subsidies en andere overheidssteun. Via VLAIO kan je ook een afspraak maken voor advies op maat.

Veel succes bij je ondernemersavontuur!

Bron: Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO)

VLAIO