Uw vraag

Wat zijn de kosten van een eigen zaak?

Antwoord door Patricia Van den Broeck

Kriebelt het bij jou om een eigen zaak te starten, maar heb je geen idee welke kosten daarbij komen kijken? We zetten ze graag voor je op een rijtje!

Eenmalige opstartkosten

Een zaak oprichten gaat gepaard met enkele eenmalige, administratieve kosten:

  • Inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en ondernemingsnummer aanvragen: reken op 89,50 euro (excl. btw)
  • Btw-hoedanigheid laten activeren door het ondernemingsloket: reken op ongeveer 60 euro (excl. btw) of gratis als je het zelf doet in het btw controlekantoor
  • Notaris- en aktekosten bij bepaalde vennootschapsvormen

Je betaalt ook administratiekosten als je voor je zaak vergunningen nodig hebt. De prijs varieert per vergunning.

Per kwartaal: sociale bijdragen en btw

Als ondernemer ben je verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en elk kwartaal voorlopige sociale bijdragen te betalen. Op die manier geniet je sociale bescherming (denk aan kinderbijslag, overbruggingsrecht, …).

Tip: De eerste eindafrekening van je sociale bijdragen volgt na 3 jaar zelfstandige activiteit (in hoofd- of bijberoep) en is afhankelijk van je inkomsten. Je betaalt bij je opstart dus best wat meer dan de wettelijke minimumbijdrage. Zo kom je bij de eindafrekening niet voor onaangename verrassingen te staan.

Verder stort je per kwartaal ook de btw die je aan je klanten hebt aangerekend door naar de overheid. Dat zijn niet echt kosten, maar zorg er dus wel voor dat je dat geld opzijzet!

Jaarlijkse belastingen

Als zelfstandige betaal je net als werknemers jaarlijks een belasting op je inkomen. Algemeen gesteld hou je netto zo’n 45% over van wat je verdient.

  • Kies je voor een eenmanszaak? Dan worden de inkomsten van je zaak belast via je personenbelasting. Als zelfstandige in bijberoep worden de inkomsten uit je zelfstandige activiteit opgeteld bij je hoofdinkomen. Zo kom je al snel terecht in hogere belastingschijven. In bepaalde gevallen kun je wel meer beroepskosten maken om hogere belastingen te vermijden.
  • Ga je voor een vennootschap? Dan betaal je jaarlijks vennootschapsbelasting op je winst. Algemeen bedraagt die 25%. Daarnaast betaal je in sommige gevallen ook roerende voorheffing en bedrijfsvoorheffing. Een vennootschap maakt het wel mogelijk om te streven naar een optimale inkomstenmix. De inkomsten van vennootschap en individu kunnen zodanig worden georganiseerd dat in totaal zo weinig mogelijk belastingen worden betaald.

Daarbovenop betaal je als eenmanszaak en vennootschap elk jaar provinciebelastingen. Het tarief verschilt per provincie en kan oplopen tot zo’n 125 euro. In sommige provincies hoef je geen belasting te betalen.

Andere kosten

Hou verder rekening met kosten die met je zelfstandige activiteit an sich te maken hebben, zoals kosten voor de aankoop van materiaal of de inkoop van producten. Vaak kun je dergelijke kosten of investeringen in je boekhouding inbrengen om zo je belastingen te drukken.

Daarnaast betaal je ook nog vaste kosten (elektriciteit, internet en telefonie, …), eventuele personeelskosten en kosten voor verzekeringen en je boekhouder.

Probeer hiervoor voldoende geld opzij te zetten en bekijk zeker eens welke opties (krediet, steunmaatregelen, …) er zijn om je wat financiële ademruimte te geven.

Bron: KBC

Patricia Van den Broeck

Projectcoördinator Startup 2440