Uw vraag

Wat wil ‘iets op de zaak kopen’ zeggen?

Antwoord door Haven

Als je uitgaven doet voor je zelfstandige activiteit, dan kan je de btw op deze beroepskosten geheel of gedeeltelijk terugvorderen via je btw-aangifte. Belangrijk hierbij is dat je de echtheid van de uitgaven kan bewijzen met een factuur, btw-bon, ontvangstbewijs, … Of de btw geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is hangt af van de aard van de kosten. Koop je bijvoorbeeld kantoormateriaal voor je zaak? Dan krijg je de btw volledig (100%) terug. Maak je online reclame voor je zaak? Dan zijn deze kosten 50% aftrekbaar. Een overzicht vind je hier.

In je boekhouding wordt de totale som van je beroepskosten afgetrokken van de omzet van je onderneming. De omzet is de som van alle facturen die je dat jaar hebt opgemaakt, zelfs als je klanten nog niet betaald hebben. Het resultaat is je nettoberoepsinkomen, waarop je belastingen betaalt. Hoe lager je netto-inkomen, hoe minder belastingen je betaalt. Daarom is het belangrijk om je beroepskosten goed bij te houden. Hoe verstandiger je omspringt met aftrekbare kosten, hoe minder belastingen je betaalt.

Meer weten of nog een vraag? Stel ze via onze website of stuur een berichtje naar info@startup2440.com.

Haven

Haven is een coöperatie van jongeren, jeugdhuizen en gemotiveerde partners. Samen zorgen ze voor een veilige proeftuin waar jonge ondernemers de ruimte en tijd krijgen om te experimenteren met hun eigen project.