Uw vraag

Ik wil starten, welk diploma heb ik nodig?

Antwoord door Lien Schoofs

Diploma

Wie wil starten als zelfstandige, moet kunnen bewijzen dat hij de nodige kennis heeft om zijn onderneming goed te beheren. Maar hoe bewijs je precies of je relevante praktijkervaring hebt? En een getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer of een bewijs van beroepsbekwaamheid, wat is dat en is het nog steeds nodig? Je leest het hier.

Bedrijfsbeheer

Sinds 1 september 2018 heb je in Vlaanderen niet langer een attest bedrijfsbeheer nodig om een eigen zaak te starten. Al zal een goede kennis hierover je slaagkansen als starter natuurlijk wel vergroten. Zorg dus dat je op de hoogte bent of laat je omringen door mensen die je kunnen ondersteunen. Meer info over begeleidings- en opleidingsinitiatieven vind je hier.

Beroepskennis

Sinds 1 januari 2019 moet je in Vlaanderen bovendien geen beroepskennis meer kunnen aantonen. Dat betekent niet dat ondernemerschapsvaardigheden minder belangrijk worden, maar wel dat er meer ingezet wordt op duaal leren en opleidingen op maat. Je beroep uitoefenen met kennis van zaken blijft natuurlijk een enorme meerwaarde. Meer info over opleidingen, die nuttig zijn bij de start en doorheen de ondernemerscyclus, vind je hier.

Uitzonderingen

Voor een aantal vrije (advocaten, artsen, …), dienstverlenende (paramedische beroepen, …) en intellectuele (boekhouders, …) beroepen gelden specifieke eisen. Voor deze beroepsactiviteiten is een erkenning nodig van een Orde, een Instituut, een Kamer of een overheidsdienst. Alleen personen die het vereiste diploma hebben en indien vereist stage liepen, hebben toegang tot de beroepstitel. Meer info hierover vind je hier.

Bron: Agentschap Innoveren & Ondernemen en Liantis    

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel