Uw vraag

Moet ik altijd btw aanrekenen?

Antwoord door Haven

De algemene regel is dat je btw aanrekent als je op regelmatige en zelfstandige basis een activiteit uitoefent waarbij je goederen of diensten levert.

Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Welke activiteiten zijn 'vrijgesteld van btw'? Voornamelijk activiteiten in de socio-culturele, financiële of medische sector. Als je naar de dokter gaat bijvoorbeeld, betaal je geen btw. Je vindt alle vrijgestelde activiteiten in artikel 44 van het btw-wetboek.

Wanneer je volgens de wet toch btw moet aanrekenen op je product of dienst, kan je een vrijstelling  aanvragen. Hiervoor moet je omzet op jaarbasis minder dan 25.000 euro (exclusief btw) bedragen. Je valt dan onder de ‘‘Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen’’ en moet dit ook op je facturen vermelden. Je moet dan geen btw aangeven aan de fiscus, maar mag ook geen btw aanrekenen of aftrekken.

Let wel: ook als je onder de vrijstellingsregeling valt, moet je je btw hoedanigheid laten activeren. Dit is een verplichting!

Meer weten of nog een vraag? Stel ze via onze website of stuur een berichtje naar info@startup2440.com.

Bron: Liantis

Haven

Haven is een coöperatie van jongeren, jeugdhuizen en gemotiveerde partners. Samen zorgen ze voor een veilige proeftuin waar jonge ondernemers de ruimte en tijd krijgen om te experimenteren met hun eigen project.