Uw vraag

Hoe vind ik het gat in de markt?

Antwoord door Lien Schoofs

Niche kiezen

Als je met je eigen zaak van start gaat heb je twee opties: ofwel betreed je een markt waarin er al heel wat concurrentie is en probeer je je op een of andere manier te onderscheiden. Ofwel ga je op zoek naar een nog vrij onontgonnen markt, waar er misschien zelfs nog geen concurrentie is. Je gaat met andere woorden op zoek naar het ‘gat in de markt’. Welke optie je ook kiest, best richt je je op een duidelijk afgelijnd deel van de markt. Dit noemen we een niche.

Welke niche kies ik best?

Het kan erg verleidelijk zijn om te kiezen voor een niche waarin je snel veel geld kunt verdienen. Een niche waarin je concurrenten de successen aan elkaar rijgen. Toch kies je best voor een niche waarmee je een zekere affiniteit hebt, voor een vak waarmee je graag bezig bent, dat je kan boeien. Als je je keuze louter baseert op mogelijke opbrengsten is de kans groot dat je het niet volhoudt of dat je snel uit de markt geconcurreerd wordt. De reden? Mensen met een natuurlijke interesse voor hun vak, hun niche, zijn daar voortdurend mee bezig. Ze lezen artikels, volgen marktevoluties en denken bewust na waarmee ze bezig zijn. Als ondernemer moet je goed zijn in wat je doet en er veel over weten, anders haal je het op lange termijn niet.

Benader de markt breed en zoom dan in

Probeer in een eerste fase zo breed mogelijk te gaan in je keuze. Waar ben je graag mee bezig? Wat kan jou boeien? Of waarmee zou je graag meer bezig zijn? Je kan bijvoorbeeld vooropstellen dat je iets met auto’s wil doen, of met voeding, … Kies eerst een algemene sector en zoom dan verder in om de niche te bepalen.

Van sector naar niche

Ondertussen heb je je sector gekozen, bijvoorbeeld internet en IT. Dan is het nu tijd om te specifiëren en de voor jou meest geschikte niche te bepalen. Daarvoor breng je je skills en talenten in kaart. Ben je eerder technisch aangelegd en kun je code schrijven? Dan is het een goed idee om deze vaardigheden als vertrekpunt te nemen. Heb je bovendien interesse in alles wat met webshops te maken heeft? Dan is je niche vrij duidelijk: het bouwen van webwinkels voor andere bedrijven. Je zou zelfs nog verder kunnen gaan. Stel je hebt een voorliefde voor biologische voeding. Dan kan het een keuze zijn om je alleen op dat type bedrijven te richten en je daarin volledig te specialiseren.

Een niche is dynamisch

Sommige starters kiezen liever niet voor één bepaalde niche, omdat ze te veel interesses hebben. Toch is het aan te raden om te starten met één specifieke niche, maar dat hoeft je niet te belemmeren om later over te schakelen naar een andere niche of om je activiteiten uit te breiden. Als je bij de start te breed gaat, zullen potentiële klanten misschien afhaken omdat ze niet goed weten wat je specialiteit is en wat de activiteiten van je onderneming precies inhouden. Binnen één bepaalde niche starten helpt je om te focussen en klanten een duidelijke boodschap mee te geven. Het binnenhalen van die eerste klanten is belangrijk, zo heb je referenties om op voort te bouwen.

Kies voor een niche met toekomstperspectief

Bij de keuze voor een niche zijn niet alleen je persoonlijke interesses van belang. Je moet ook rekening houden met de realiteit en op zoek gaan naar een niche waarin er kansen zijn om je onderneming uit te bouwen. Doe daarom een marktonderzoek. Kijk hoe het in de desbetreffende niche gaat. Is de niche die je voor ogen had aan het krimpen in plaats van het groeien? Dan is het misschien beter om een andere te vinden.

Conclusie

Zoals je tijdens het lezen al merkte, kan niemand jou zeggen welke niche je als startende ondernemer moet kiezen. Er bestaan helaas geen standaardregels of instructies voor. Het is een persoonlijke keuze, die in lijn moet liggen met je interesses en skills, en die je aftoetst aan de realiteit.

Bron: KBC

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel