Uw vraag

Wat is de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen?

Antwoord door Lien Schoofs

Kleine ondernemingen met een jaaromzet lager dan 25.000 euro (excl. btw) zijn sinds 1 januari 2016 vrijgesteld van btw. Daarvoor moeten ze wel een aantal zaken in orde brengen. Tijd om deze vrijstellingsregeling eens onder de loep te nemen.

Welke ondernemingen komen in aanmerking?

Elke onderneming met een jaaromzet lager dan 25.000 euro (excl. btw) kan genieten van de btw-vrijstelling. Goed om weten: er wordt hierbij enkel rekening gehouden met de omzet die voortkomt uit je Belgische activiteiten. Hoewel je in principe al je verkochte producten en diensten in rekening moet brengen, zijn er toch een aantal uitzonderingen op de regel. Om je omzet correct te berekenen, schakel je best een boekhouder in. Je ondernemingsvorm heeft geen belang. Zowel ondernemingsvormen zonder (bv. eenmanszaak) als met rechtspersoonlijkheid (bv. besloten vennootschap (bv)) komen in aanmerking voor de vrijstelling van btw.

Voor- en nadelen

De vrijstellingsregeling is optioneel. Als je aan de voorwaarden voldoet, kies je dus zelf of je de btw-vrijstelling toepast. Hierbij weeg je volgende voor- en nadelen af:

+

  • Je hebt minder fiscale en administratieve verplichtingen. Je moet geen btw aanrekenen aan klanten, geen btw doorstorten aan de fiscus en dus ook geen btw-aangifte indienen.
  • Je wordt goedkoper voor je klanten. Vooral particuliere klanten, die geen btw kunnen terugvorderen, zijn hierbij gebaat.

-

  • Je kunt de btw die je zelf aan leveranciers betaalt niet recupereren.
  • Zodra je omzet meer dan 25.000 euro bedraagt, zul je je klanten op je volgende factuur toch btw moeten aanrekenen. Je wordt op dat moment dus aanzienlijk duurder. Als particulieren het grootste deel van je klantenbestand uitmaken, kan je dat dus wel parten spelen.
  • Wil je verder groeien? Dan zal je je prijzen moeten optrekken vanaf het jaar waarin je meer dan 25.000 euro verdient omdat je dan wel btw aanrekent.

Hoe vraag ik de vrijstellingsregeling aan?

Omdat je niet verplicht bent voor de btw-vrijstelling te kiezen, moet je ze zelf aanvragen. Dat kan via je boekhouder of via een btw-controlekantoor. Op je facturen moet je vanaf dat moment expliciet vermelden dat je onderneming onder de ‘bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen’ valt.

Conclusie

Of de vrijstellingsregeling voordelig is, hangt af van jouw specifieke situatie. Lever je bijvoorbeeld enkel aan bedrijven? Dan maakt het prijsverschil voor hen minder uit. Zij kunnen de btw die jij aanrekent namelijk zelf aftrekken van hun inkomsten. Moet je veel aankopen doen voor je zaak? Dan is het misschien interessanter om die kosten af te kunnen trekken.

Bron: Jump Forward & SBB

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel