Uw vraag
Wat is het verschil tussen een hoofdberoep en een bijberoep?
Antwoord door AcertaKlaar om de sprong te wagen en als zelfstandige aan de slag te gaan? Dat kan in hoofd- of in bijberoep. Smijt je jezelf volledig? Of wil je als loontrekkende een stok achter de deur houden? De keuze is aan jou, maar heeft wel aanzienlijke gevolgen, ook financieel. Je gaat dus beter niet over één nacht ijs.
Combineer je je zelfstandige activiteit met een job in loondienst? Dan ben je zelfstandige in bijberoep. Hierbij behoud je de veiligheid van je inkomen als loontrekkende en blijf je ook genieten van de voordelen uit het sociale stelsel van je hoofdactiviteit.
Word je zelfstandige in hoofdberoep, dan heb je de vrijheid om volledig je eigen ding te doen. Toch heb je ook plichten. Zo moet je minstens 739,05 euro sociale zekerheid betalen per kwartaal, zelfs al verdien je in het begin nog niet wat je voor ogen had.
Ga je aan de slag als zelfstandige in bijberoep, dan moet je natuurlijk wel weten waarmee je je bijberoep mag combineren. Algemeen geldt dat je nog minstens een halftijdse andere job moet hebben. Hier lees je daar meer over.
Switch
Nog niet 100% overtuigd van je keuze? Weet dan dat switchen kan. Je kan starten als zelfstandige in bijberoep en als het goed loopt de stap wagen naar zelfstandige in hoofdberoep. Je geeft dan je job als loontrekkende op.
Zelfde stappen, 1 verschil
Om te starten in bijberoep moet je dezelfde stappen doorlopen als voor een hoofdberoep. Het belangrijkste verschil is dat je als zelfstandige in bijberoep de voordelen behoudt van de sociale zekerheid van je hoofdactiviteit. Check het volledige stappenplan hier.
Vergelijk de sociale bijdragen
Of je nu kiest voor hoofd- of bijberoep, je moet je als zelfstandige aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Er zit hierbij wel een groot verschil op de sociale bijdragen die je betaalt. Ben je zelfstandige in bijberoep, dan kan je zelfs een vrijstelling aanvragen als je verwachte inkomen laag genoeg is. De voorlopige bedragen die je betaalt als zelfstandige in hoofdberoep vs. in bijberoep kan je hier vergelijken.
Bron: Acerta