Uw vraag

Op welke manieren kan ik e-mailadressen verzamelen?

Antwoord door VLAIO

E-mailmarketing is een handige en goedkope manier om mensen te informeren over je zaak en de producten of diensten die je aanbiedt. Maar op welke manier kan je e-mailadressen verzamelen voor een e-mailcampagne?

Klanten

Je klanten zijn je eerste doelgroep om via e-mail te benaderen, dus zorg ervoor dat je hun e-mailadres opneemt in je database. Doe dit bij elk contact (bv. een klant koopt iets in je webshop en je vraagt bij het online afrekenen toestemming om zijn/haar e-mailadres te gebruiken), bij het aanmaken van een klantenkaart of bij deelname aan een wedstrijd of actie.

Geef mensen die aan de kassa wachten de mogelijkheid om zich in te schrijven op de ouderwetse manier: door hun naam en e-mailadres in te vullen op een blad aan je toonbank.

Ook in je etalage kan je mensen uitnodigen om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Dit kan bijvoorbeeld heel eenvoudig via een QR code op je etalageraam. Wie deze QR code scant met zijn smartphone kan zich (zelfs op een moment dat de winkel niet open is) snel abonneren op je mailinglijst. Zorg er dan wel voor dat inschrijving vlot kan op een smartphone.

Prospecten

Je website, webshop of blog zijn de perfecte kanalen om adressen van niet-klanten te verzamelen. Breng je de uitnodiging tot inschrijving op de nieuwsbrief onopvallend onder de aandacht op je site, dan moet je niet al teveel instroom verwachten. Maar er zijn ook technieken om op bepaalde momenten de inschrijving heel prominent in beeld te brengen. Bijvoorbeeld bij iemand die voor het eerst je website bezoekt.

Een andere mogelijkheid is de uitnodiging tot inschrijving op de nieuwsbrief prominent bovenaan op elke pagina van je webshop te zetten.

Plaats het inschrijfveld ook onderaan elk nieuwsbericht. De kans dat bezoekers zich inschrijven is namelijk het grootst na het lezen van een interessant nieuwsbericht of blogartikel.

Heb je een interessant dossier dat je met je prospecten wilt delen? Bv. concrete uitleg over een onderwerp, een inspiratieboek... Deel het dan als een whitepaper. Heel vaak worden dergelijke documenten vrij ter beschikking gesteld in ruil voor een e-mailadres. Respecteer wel de privacy. Mensen moeten steeds de mogelijkheid hebben om zich weer uit te schrijven.

Adressen aankopen

E-mailadressen aankopen is niet zo'n goed idee. Eerst en vooral omdat die personen niet expliciet gevraagd hebben e-mails van jou te willen ontvangen. Laat je je hiertoe toch verleiden, check dan dat de adressenlijst wel degelijk opt-in adressen zijn, zo niet zullen de ontvangers je al gauw als een spammer beschouwen. Lees hierover meer in de spelregels van e-mail marketing.

Bron: hetinternetookuwzaak.be, een initiatief van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

VLAIO