Uw vraag

Waar vind ik (nieuwe) klanten?

Antwoord door Lien Schoofs

Startersplannen of net een eigen zaak opgericht? Super! Nu nog klanten zoeken. “Een goed product verkoopt zichzelf!”, wordt er wel eens gezegd. Toch is dat vaak maar de halve waarheid. Waarschijnlijk heb je al een paar potentiële klanten, maar als starter moet je jezelf natuurlijk constant in de markt zetten en prospecteren. Dat klinkt misschien wat akelig, maar met onderstaande tips & tricks lukt het zeker.

Bepaal je doelgroep

Voorbereiding is key. Een business plan heb je wellicht al, maar heb je ook al over een marktonderzoek en marketingplan nagedacht? Daarin ga je je doelgroep afbakenen en eens je die voor ogen hebt, levert dat best wat voordelen op:

  • In een kleine niche is er minder concurrentie.
  • Je kan je product of dienst beter afstemmen op je doelgroep.
  • Marketing voor een kleinere doelgroep is vaak eenvoudiger en goedkoper.

Ook binnen je doelgroep kan je nog verder segmenteren. Welke opdeling je maakt, hangt af van wat je precies aan de man brengt en heeft een invloed op je aanbod (je kan bijvoorbeeld een basis- en een premiumversie aanbieden) en je communicatie.

Kom uit je kot

Netwerkevents, het bezorgt menig ondernemer knikkende knieën. Toch vinden heel wat starters er hun eerste klanten. In het begin scoor je er misschien weinig opdrachten mee, maar op termijn is mond-tot mondreclame goud waard.

Veel hangt natuurlijk van je beroep af. Voor digitale starters zijn tech-events interessant. Als freelancer zijn coworking spaces dan weer ideaal om contacten te leggen en knowhow op te doen die van pas kan komen voor je zaak. Bovendien kennen de andere co-workers misschien wel iemand die op zoek is naar een professional met jouw skills? Twee vliegen in een klap! Vergeet uiteraard ook geen tijd te investeren in de uitbouw van een online netwerk.

Oefen je elevator pitch

Hierin vertel je in ongeveer één minuut wat je doet. Maak er geen glad verkoopspraatje van, maar een verhaal om je klanten warm te maken. Beargumenteer hoe jouw product of dienst hun leven beter zal maken.

Maak promotie

Ook hier is alles natuurlijk afhankelijk van de aard van je onderneming. Gelukkig hoeft marketing tegenwoordig geen rib uit je lijf te kosten. Enkele nuttige tips voor starters:

  • Zorg dat je website gemakkelijk vindbaar is via Google.
  • Zet jezelf in de kijker op sociale media of via een blog. Spam mensen niet met reclame of stalk ze niet met verzoeken om business te doen, maar deel regelmatig relevante content. Zo gaan mensen je zien als iemand die zijn of haar vak kent. Het kan ook een idee zijn om een nieuwsbrief te versturen of een ad-hoc mail als je nieuws hebt
  • Check de reclamemogelijkheden op sociale media: voor relatief weinig geld kan je er gericht op targeten.
  • Denk na over promoties en tijdelijke aanbiedingen. Bijvoorbeeld een korting tijdens het openingsweekend van je (web)winkel of een gratis extraatje voor de eerste 100 kopers van je product. Met een ludieke winactie af en toe blijf je ook na je lancering top-of-mind.
  • Durf potentiële klanten op te bellen. Ook al levert het gesprek geen verkoop op, het is toch een mogelijkheid om waardevolle feedback te verzamelen om je product, dienst of communicatie te verbeteren.
  • Ten slotte kan ook een goede offerte klanten in spé over de streep trekken.

Vergeet je bestaande klanten niet

Last but not least: verwen je bestaande klanten, want zij zorgen voor continue business. Bovendien kunnen zij je ook aan nieuwe klanten helpen. Zoals hierboven al aangehaald, is mond-tot-mondreclame nog altijd de goedkoopste manier om nieuw cliënteel te vinden.

Good luck!

Bron: Hello Bank & Xerius

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel