Uw vraag

Waag ik de sprong als starter? Met welke uitdagingen moet ik rekening houden?

Antwoord door Lien Schoofs

Ondernemen geeft je veel voldoening. Je bent je eigen baas en je kunt van je passie je beroep maken. Waarschijnlijk leer je ook heel wat bij, want als ondernemer moet je van alle markten thuis zijn. Maar je weet wat ze zeggen: elk voordeel heeft z’n nadeel. Daarom is het belangrijk om ook de risico’s juist in te schatten. Zo ben je goed voorbereid om de sprong te wagen.

Is je idee goed genoeg?

Als ondernemer bied je een oplossing voor een probleem of behoefte van je klant. Heb je een idee in je hoofd? Werk het dan verder uit aan de hand van het Business Model Canvas. Zo neem je je concept uitgebreid onder de loep en krijg je een beter beeld van wat je precies nodig hebt om van je idee een succesverhaal te maken.

Heb je startkapitaal nodig?

Bij de meeste ondernemingsvormen is er geen verplicht startkapitaal nodig. Kies je voor een eenmanszaak? Dan betaal je bijvoorbeeld enkel de administratiekosten.

In een vennootschap heb je meestal een toereikend aanvangsvermogen nodig. Dat kan zowel in natura als in cash zijn. Zelfs je knowhow of arbeid kun je inbrengen als kapitaal. Alleen bij een nv heb je een verplicht startkapitaal nodig van 61.500 euro.

Het voornaamste is dat je op voorhand een duidelijke raming maakt van de kosten en investeringen in je business- en financieel plan.

Wat houdt je nog tegen?

Vaak hebben we de neiging om obstakels in ons hoofd groter te maken dan ze eigenlijk zijn. De kunst is om de risico’s realistisch in te schatten en de obstakels in je hoofd uit te dagen.

  • Je wilt wel ondernemen, maar je durft de stap niet goed te zetten? Begin dan bescheiden in bijberoep. Zo kan je proeven van het ondernemerschap en experimenteren met je aanpak, maar beperk je de risico’s.
  • Jezelf verkopen ligt je niet? Iedereen heeft een andere persoonlijkheid, maar je idee aan de man brengen kun je leren. En dat kan perfect op je eigen manier.
  • Je wilt wel beginnen, maar je weet niet met wat? Haal inspiratie uit je omgeving en probeer een niche te vinden in de sector die jou het meeste aanspreekt.

Contacteer ons!

Hulp nodig om je idee te finetunen of de risico’s juist in te schatten Contacteer Startup 2440! Samen laten we je idee groeien en bekijken we hoe je best de sprong waagt.

Bron: KBC

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel