Uw vraag

Wat mag niet ontbreken in mijn zakelijke e-mail?

Antwoord door VLAIO

Effectieve e-mails schrijven, die je (potentiële) klanten willen openen en volledig lezen, het kan een hele uitdaging zijn. Het is niet omdat je een groot adressenbestand hebt, dat je e-mails ook gaan aanslaan. Hieronder vertellen we je daarom welke elementen zeker niet mogen ontbreken in je e-mail.

  1. Een duidelijk doel

Wanneer je een e-mail gaat versturen, is het belangrijk om hierbij steeds een duidelijk doel voor ogen te houden. Denk op voorhand goed na wat je met je e-mail wil bereiken. Wil je dat lezers doorklikken naar je website? Wil je dat ze iets kopen? Wil je dat ze een filmpje bekijken? Pas wanneer je je doel gekozen hebt, kan je een e-mail schrijven die het gewenste resultaat zal opleveren. Probeer om je boodschap zo simpel mogelijk te houden en streef slechts één doel per e-mail na.

2. Een herkenbare afzender

Zorg ervoor dat mensen in hun inbox duidelijk kunnen zien van wie de e mail afkomstig is. Kies als afzender de naam van je zaak of van een persoon. Wanneer mensen enkel een e-mailadres zien of – erger nog – geen afzender, dan loop je het risico dat je e-mail in de spam belandt.

3. Een aantrekkelijk onderwerp

De onderwerpregel van je e-mail kan je zien als een soort van advertentie die gaat bepalen of de ontvanger je mail al dan niet gaat openen. Het is dan ook belangrijk om een korte en aantrekkelijke titel te schrijven die de aandacht trekt en de ontvanger overtuigt om de e-mail te bekijken. Zo kan je de onderwerpregel bijvoorbeeld personaliseren met de naam van de ontvanger.

4. Een correcte aanspreking

Val niet met de deur in huis, maar start je e-mail met een gepaste begroeting. Zo weten mensen voor wie de e-mail bedoeld is, voelen ze zich meer aangesproken en kom jij als afzender ook vriendelijker over. Hou rekening met de mate van formaliteit. Bij sommige doelgroepen is een formele aanspreking vereist, bij andere kan een informele begroeting dan weer. Zoek uit wie je doelpubliek is, wat hun verwachtingen zijn en stem de aanspreking daarop af.

5. Een to-the-point boodschap

Je stuurt je e-mail met als doel om een bepaalde boodschap over te brengen. Schrijf geen ellenlange tekst, maar probeer je boodschap kort en bondig te houden. Enkele tips:

  • Draai niet rond de pot en probeer zo snel mogelijk tot de hoofdzaak te komen.
  • Heb je meer dan één punt? Gebruik dan een opsomming of tussentitels. Zo wordt je e-mail overzichtelijker en scanbaar, waardoor je lezer meteen de hoofdpunten meekrijgt.
  • Wil je een lange tekst delen? Geef in je e-mail enkel een korte introductie en verwijs mensen voor de volledige tekst naar het bijbehorende artikel op je website.

6. Een duidelijke call-to-action

Met je e-mail wil je mensen aanzetten tot een bepaalde actie. Om dat duidelijk te maken is het belangrijk om een duidelijke call-to-action in je e mail te verwerken die mensen vertelt wat ze moeten doen. Voorbeelden zijn ‘Koop nu’, ‘Lees meer’, enz.

Denk er ook aan om je call-to-action klikbaar te maken, zodat je lezers meteen op de juiste pagina terechtkomen. Of nog beter? Zet de call-to-action in een button of een opvallend lettertype, zodat mensen er niet naast kunnen kijken.

7. De juiste afbeeldingen

Afbeeldingen spreken vaak meer aan dan gewone platte tekst. Kies voor afbeeldingen die een meerwaarde hebben, waarbij er een link is met je boodschap. Hou rekening met:

  • De grootte: Een afbeelding met een aanzienlijke bestandsgrootte kan ervoor zorgen dat je e-mail traag ingeladen wordt.
  • Filters: Sommige e-mailprogramma’s blokkeren afbeeldingen om veiligheidsredenen. Stel je e-mail daarom zo op, zodat hij er ook zonder afbeelding(en) goed uitziet.

8. Een goede afsluiter

Eindig je e-mail niet te abrupt, maar sluit af met een passende slotzin, gevolgd door jouw naam of die van je zaak. Door een goede afsluiter te gebruiken, blijft je lezer achter met een positief gevoel over je onderneming. Zorg ervoor dat afsluiter en aanspreking in dezelfde lijn liggen. Ben je formeel begonnen, eindig dan ook formeel.

9. Contactgegevens en social share buttons

Wanneer je ontvanger je e-mail gelezen heeft, is hij misschien wel nieuwsgierig geworden naar je zaak. Plaats daarom onderaan je contactgegevens en social share buttons.

10. Een uitschrijfknop

Het is belangrijk (en zelfs verplicht) om lezers de mogelijkheid te geven zich uit te schrijven of hun voorkeuren aan te passen. Zo houd je een lijst over van mensen die ook echt oprecht geïnteresseerd zijn.

Bron: hetinternetookuwzaak.be, een initiatief van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

VLAIO