Uw vraag

Waar kan ik mijn maatschappelijke zetel vestigen?

Antwoord door Lien Schoofs

Je maatschappelijke zetel – je officiële vestigingsplaats – hoeft niet per se dezelfde te zijn als de plek waar je je activiteit in de praktijk uitoefent (ook wel je uitbatingszetel genoemd).

Let wel op: je maatschappelijke zetel is de plaats waar je al je officiële post toegestuurd zal krijgen. Kies dus voor een plek waar je regelmatig komt.

Aan de keuze van je maatschappelijke zetel hangen ook een aantal juridische gevolgen vast.

Heb je een vennootschap? Dan kan je zelf kiezen. Kies je voor een eenmanszaak? Dan is de maatschappelijke zetel altijd het domicilieadres. Als student is dat meestal nog je ouderlijk huis.

Ouderlijk huis

In je ouderlijk huis heb je volgende opties:

  • In je ouderlijk huis, zonder verdere regeling

Dit is best een logische plek, maar let op: mocht je ooit in financiële problemen komen, dan mag de deurwaarder alles wat hij aantreft op de maatschappelijke zetel beschouwen als eigendom van de onderneming. Hij zou dus beslag kunnen leggen op alles wat je ouders in hun huis hebben staan. Met aankoopbewijzen kunnen ze wel proberen te bewijzen dat die goederen van hen zijn en niet van jouw zaak, maar het is toch beter om deze situatie te vermijden.

  • In je ouderlijk huis, met een inventaris

Om bovenstaande situatie te vermijden, kan je voor alle goederen de aankoopfacturen bijhouden of je kan door een deurwaarder een inventaris laten opstellen voor je je onderneming vestigt in je ouderlijk huis.

  • In een deel van je ouderlijk huis

In plaats van een inventaris op te laten maken kan je ook een ruimte in je ouderlijk huis huren op naam van je onderneming. Stel hiervoor een legaal huurcontract op. Je ouders zullen wel extra belastingen moeten betalen voor die huurinkomsten. Kosten zoals elektriciteit en waterverbruik kan je inbrengen in je belastingen.

Bij een vennootschap

Als vennootschap heb je nog een paar andere opties:

  • Op kot

Als student is je kot een logische plaats om je post te ontvangen, want je bent er waarschijnlijk het meest. Let wel op, want vaak staat in je huurcontract dat je kot enkel voor privégebruik is en dat handelsdoeleinden verboden zijn. Vind je het niet terug in je huurcontract? Vraag het dan best na bij je kotbaas. Wanneer je kot je maatschappelijke zetel wordt, heeft dat namelijk fiscale gevolgen voor de verhuurder.

  • Een kantoor of handelspand huren

Je kan natuurlijk ook een kantoor of handelspand huren, maar dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee.

Bron: VLAIO

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel