Uw vraag

Hoe vraag ik een btw-nummer aan?

Antwoord door Liantis

Je eigen zaak gaat door het leven met een uniek identificatienummer. Maar hoe vraag je zo’n btw-nummer nu eigenlijk aan?

Voor je je btw-nummer kan aanvragen, heb je een ondernemingsnummer nodig. Daarvoor schrijf je je zaak in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). In deze databank kan je makkelijk btw-nummers opzoeken.

Na deze inschrijving moet je je btw-hoedanigheid activeren. Zodra je btw-hoedanigheid is aangevraagd, kan je starten met je economische activiteiten.

Een ondernemingsloket kan deze administratie van A tot Z voor je regelen.

Kostprijs

De kosten voor het inschrijven van je zaak in de KBO en het activeren van je btw-hoedanigheid zijn afhankelijk van een aantal keuzes. Deze tarievenlijst van het Liantis ondernemingsloket geeft een zicht op wat je mag verwachten voor jouw situatie.

Btw-stelsels

Er bestaan verschillende btw-stelsels. De meest courante zijn:

  • Vrijstellingsregeling voor de kleine ondernemer: Enkel voor kleine ondernemingen met een jaaromzet kleiner dan 25.000 euro, behalve voor werken in onroerende staat of voor een handelaar in schroot. Bij deze regeling reken je geen btw aan op je facturen en je hoeft ook geen periodieke btw-aangiften in te dienen. Opgelet: de btw op inkomende facturen van leveranciers kan je hierbij niet aftrekken. Die neem je mee op in de beroepskosten voor de belastingen.
  • Driemaandelijkse aangifte van btw: Meest voorkomende vorm. Voor ondernemingen met een omzet kleiner dan 2.500.000 euro.
  • Maandelijkse aangifte van btw: Voor ondernemingen met een omzet van meer dan 2.500.000 euro en fraudegevoelige sectoren.
  • Forfaitaire aangifte van btw: Voor een aantal specifieke beroepen (die niet vallen onder de verplichting van de geregistreerde witte kassa).

Btw-nummer in bijberoep

Voor zelfstandigen in bijberoep gelden dezelfde btw-regels. Ook de procedure is identiek: je schrijft je in bij de KBO en laat je btw-hoedanigheid activeren.

Bron: Liantis

Liantis