Uw vraag

Hoe kan ik als starter tijd besparen?

Antwoord door Unizo

Als starter is tijd een schaars goed. Graag geven we je dan ook tien tips om tijd te besparen.

  • Administratie

Automatiseer wat je niet wil of kan uitbesteden. Ook voor kleinere bedrijven en eenmanszaken bestaan er vandaag de dag heel wat interessante toepassingen om je administratie sneller en efficiënter aan te pakken. Je verdient de investering vaak niet alleen terug in tijd, maar ook in rendement, klantvriendelijkheid, …

  • Correspondentie

Een zakelijk brief – laat staan een overeenkomst – opstellen vreet al snel tijd. Je moet namelijk vaak rekening houden met verplicht te vermelden clausules en de juridische consequenties van je schrijven. Tracht je correspondentie daarom zoveel mogelijk te standaardiseren, zodat je voor hetzelfde doel (een aanmaning sturen, een samenwerkingscontract opstellen, …) telkens op dezelfde basistekst kan terugvallen. Laat deze standaardbrieven voor gebruik liefst nalezen door een bevoegde professional (advocaat, accountant, …) om problemen en betwistingen te vermijden.

  • Domeinnaam registreren

Check op www.dnsbelgium.be of de domeinnaam die je in gedachten had nog vrij is. Ja? Registreer hem dan meteen via een registrar. Registrars zijn firma’s die gemachtigd zijn om domeinnamen te registreren voor bedrijven, organisaties of personen. Naast het registreren van webadressen, kan je bij een registrar meestal ook terecht voor andere diensten zoals hosting, webdesign, … Twee vliegen in een klap dus.

  • Financieel plan

Het opstellen van een financieel plan vraagt heel wat tijd en energie, maar kan je later ook veel werk besparen. Door op voorhand na te gaan of je project haalbaar is, kan je heel wat problemen voorzien en voorkomen, niet alleen in de startfase maar ook later.

  • Websites

Een interessante website gevonden? Zet die dan meteen bij je favorieten, zo kan je er altijd opnieuw naartoe. Orden je favorieten logisch en geef ze een makkelijk te herkennen titel. Zo hoef je niet telkens langs een zoekrobot te passeren en een eindeloze reeks zoekresultaten door te scrollen. Ga je toch op zoek via een zoekrobot, gebruik dan een voldoende gedetailleerde omschrijving, zo beperk je het aantal zoekresultaten. Maak er ten slotte ook een gewoonte van om aan je digitale visitekaartjes een webadres toe te voegen.

  • Klachten behandelen

Klachten vallen zelden of nooit uit de lucht, probeer er dus uit te leren. Klagende klanten zijn misschien vervelend, probeer zo’n klacht toch als een opportuniteit te zien. Een goed afgehandelde klacht kan je namelijk niet alleen een terugkerende klant, maar ook de nodige mond-tot-mondreclame opleveren. Probeer klachten zo rustig en rationeel mogelijk te benaderen. Door aandachtig te luisteren merk je vaak wat de klant precies verlangt. Toon begrip en zoek naar een oplossing waarin beide partijen zich kunnen vinden. Het is immers makkelijker om een ontevreden klant te heroveren dan een nieuwe klant binnen te halen…

  • Marktonderzoek

Vroeger was marktonderzoek een tijdrovende bezigheid, vandaag de dag kan je al in enkele klikken een online enquête opzetten. In veel softwarepakketten worden de resultaten tegenwoordig automatisch verwerkt. Alweer een taakje afgehandeld!

  • Onderhandelingen

Een succesvolle onderhandeling begint met een grondige voorbereiding. Bepaal vooraf voor jezelf wat je precies uit de brand wil slepen en leg je aanvankelijke voorstellen bewust een stuk hoger dan waar je wil eindigen. Blijf tijdens een onderhandeling professioneel en vermijd emotionele discussies. Blijft de onderhandeling te lang op hetzelfde punt steken, verander of verscherp dan eens je tactiek. Laat nooit té sterk blijken hoe graag je iets wil, dat verzwakt je onderhandelingspositie. Voel je dat de onderhandeling oeverloos dreigt te worden of dat de tegenpartij geen krimp geeft? Verlies dan geen tijd meer aan verdere gesprekken, maar beëindig de onderhandeling met een correct, zakelijk afscheid.

  • Publiciteit

Promo en publiciteit voor je onderneming maken, er kruipt al gauw heel wat tijd in. Probeer daarom eens ‘viraal’ te gaan met een publiciteitscampagne via e-mail of sociale media. Bij zo’n campagne bestaat de kunst erin een dermate aantrekkelijke boodschap te brengen (misschien verpakt in een leuk filmpje of vergezeld van een catchy animatie) dat de ontvanger die enthousiast doorstuurt naar zijn netwerk van contacten. Zo verspreidt je campagne zich razendsnel, zonder dat je er zelf veel tijd hoeft in te stoppen.

  • Subsidieaanvragen

Mogelijks komt je onderneming in aanmerking voor subsidies en het zou zonde zijn die tegemoetkoming mis te lopen. Tegelijkertijd kan het best tijdrovend zijn om je een weg te banen doorheen de ‘jungle’ aan premies en steunmaatregelen. Maak er daarom een reflex van om regelmatig te rade te gaan bij een adviseur met kennis van zaken. Zo kan je geld verdienen, zonder er daarom noodzakelijk veel tijd in te moeten investeren.

Bron: Unizo

Unizo