Uw vraag

Kan een klant eisen om elektronisch te kunnen betalen?

Antwoord door Patricia Van den Broeck

De regering kondigde aan dat je als ondernemer vanaf 2022 verplicht wordt om elektronische betalingen te aanvaarden. Maar wat houdt die verplichting precies in?

Die verplichting is opgenomen in het fraudebestrijdingsplan van de Minister van Financiën. De verplichting heeft een dubbel doel: het bestrijden van de zwarte economie en het verruimen van elektronische betalingen.

Wat houdt de verplichting in?

In het fraudebestrijdingsplan wordt er gesproken over een ‘verplichting om elektronisch betalen te aanvaarden’. Dat wil echter niet zeggen dat je als ondernemer nu alle soorten van elektronische betalingen moet aanvaarden. De verplichting zegt alleen dat je als ondernemer minstens één andere betaalmogelijkheid dan cash geld moet aanbieden aan je klanten. Dat kan een vorm van elektronische betaling zijn, maar dat hoeft niet. Als je bijvoorbeeld overschrijvingen aanvaardt, dan heb je ook voldaan aan de verplichting.

Let wel op: een aantal betaalmiddelen worden niet als geldig alternatief aanvaard. Het gaat om betalingen via een geschenkbon, betalingen in cryptomunten of virtuele munten (bv. bitcoin) en betalingen met maaltijd-, eco-, cadeau- of andere cheques.

Moet ik er nu voor zorgen dat klanten altijd elektronisch kunnen betalen?

Neen, de verplichting betekent niet dat elke klant steeds elektronisch moet kunnen betalen. Je bent dus niet verplicht om te investeren in verschillende elektronische betaalmiddelen om er toch maar zeker van te zijn dat elke klant elektronisch kan betalen. Het volstaat dat je (minstens) één andere betaalmogelijkheid voorziet dan cash geld. Bied je bijvoorbeeld enkel Payconiq aan als betaaloptie naast cash geld, dan heb je aan de verplichting voldaan. Ook al heeft niet elke klant Payconiq op zijn/haar smartphone staan en zullen sommige klanten dus nog steeds enkel cash kunnen betalen.

Is het toegelaten om elektronisch betalen enkel vanaf een bepaald bedrag toe te staan?

Ja, maar enkel als je voor lagere bedragen ook een andere mogelijkheid dan cashbetalingen voorziet. Het is dus toegelaten om betalingen met bankkaart pas toe te staan vanaf bijvoorbeeld 10 of 20 euro, zolang je dan maar een andere betaalmogelijkheid dan cash geld (bv. Payconiq) voorziet voor alle bedragen die daaronder vallen.

Voor wie geldt de verplichting?

Voor alle ondernemingen. Ook verenigingen en vrije beroepen vallen dus onder de verplichting.

Bron: Unizo

Patricia Van den Broeck

Projectcoördinator Startup 2440