Uw vraag

Wat moet er op een offerte staan?

Antwoord door Lien Schoofs

Ben je een eigen zaak gestart? Dan zal je voor je klanten regelmatig een offerte of prijsvoorstel moeten opmaken. Zo’n offerte dient in de eerste plaats om zwart op wit een prijs vast te leggen, zodat niemand later voor onaangename verrassingen komt te staan. Maar een goede offerte doet meer. Ze bevat ook overtuigingsargumenten die ervoor zorgen dat de klant jouw offerte verkiest boven die van een concurrent. Zelfs al is jouw prijs hoger.

Zo maak je een goede offerte

  • Context: Laat je leiden door de context. Sommige deals vragen om een uitgebreide offerte, andere om een paar bullets in een e-mail. Durf te variëren.
  • Maatwerk: Maak een offerte op maat. Begin je offerte met een samenvatting van de klant in diens eigen woorden, neem elementen uit de briefing mee, zet zaken die je klant belangrijk vindt extra in de verf, …
  • Geldigheid: Beperk de geldigheid van je offerte. Zo zet je druk op je klant om te beslissen en vermijd je dat je later moet werken aan achterhaalde tarieven.
  • Bevestiging: Vraag expliciet om een akkoord op je offerte. Dat mag gerust per mail.
  • Check en dubbelcheck: Offertes zijn juridisch bindend. Lees ze dus zeker na op fouten en onvolledigheden en maak duidelijk wat inbegrepen is en wat niet. Vergeet ook niet je algemene voorwaarden toe te voegen!

Hier vind je een template voor een heldere en duidelijke offerte van VLAIO.

Wil je je verder verdiepen in dit topic? FlandersDC heeft op haar website heel wat info over offertes staan. Je vindt er ook een template met algemene aankoop- en verkoopsvoorwaarden.

Bron: Startersgids VLAIO

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel