Uw vraag

Wat doet een sectororganisatie voor mij?

Antwoord door VLAIO

Sectororganisaties: veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weten niet precies wat ze doen. Een beetje jammer, want ze zetten zich in om ondernemers te ondersteunen met diensten op maat van de onderneming en sector.

Wat doen ze?

Je kan bij een sectororganisatie terecht voor specifieke vergunningen en wetgeving in jouw vakgebied, juridische bijstand en advies, marktinformatie, ... Vaak kun je er ook aankloppen voor voorbeeldcontracten, info over specifieke verzekeringen en organiseren ze opleidingen en netwerkmomenten. Ze kunnen ook voor je lobbyen of optreden als onderhandelaar.

Waar vind ik ze?

Van kappers over landmeters tot kaashandelaars; er bestaan in Vlaanderen heel wat sectororganisaties. Niet alle sectoren zijn even uitgebreid of sterk georganiseerd, maar met meer dan 350 in totaal is er vast minstens één organisatie waar jouw activiteit onder past.

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) groepeerde al die organisaties en verenigingen in een overzichtelijke lijst met contactgegevens.

En nu is het aan jou! Zoek de sectororganisatie voor jouw onderneming en ontdek welke ondersteuning en diensten ze jou kan bieden. Zo ben je zeker dat je geen belangrijke inside information misloopt.

Werkgeversorganisaties

Los van de sector waarin je actief bent, ben je als ondernemer ook werkgever. Voor hulp bij en inzichten in die specifieke rol bestaan er ook partners.

De drie grootste werkgeversorganisaties in Vlaanderen zijn Unizo, Voka, en VBO. Maar ook de Boerenbond en NSZ kunnen interessante sparringpartners zijn.

Bron: VLAIO Startersgids

VLAIO