Uw vraag

Wat is een ondernemingsnummer en wat kost het?

Antwoord door Lien Schoofs

Start je je eigen zaak? Dan moet je een ondernemingsnummer aanvragen. Met dat nummer wordt jouw onderneming ingeschreven in de KBO, de Kruispuntpunt van Ondernemingen. Het maakt je administratie daarna een stuk makkelijker.

Wat is een ondernemingsnummer?

Net zoals je zelf een uniek rijksregisternummer hebt, krijgt je nieuwe zaak ook een uniek nummer. Dat nummer belandt samen met andere gegevens over je onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Een ondernemingsnummer is verplicht, zowel voor eenmanszaken, als voor de meeste vennootschapsvormen. Dat geldt dus ook voor vzw’s.

Ook vrije beroepers zoals artsen, advocaten of accountants moeten over een ondernemingsnummer beschikken.

Waarom is een ondernemingsnummer nodig?

De KBO is een databank van de overheid die alle gegevens over ondernemingen en hun vestigingseenheden centraliseert. Stel je opent een kapperszaak. Dankzij jouw ondernemingsnummer dat terug te vinden is in de KBO kunnen overheden de nodige info uitwisselen. Dat bespaart je een hoop administratieve rompslomp.

Kostprijs en benodigdheden

Een ondernemingsnummer aanvragen kost ongeveer 90 euro. Die prijs stijgt elk jaar een beetje. Je kan er eentje aanvragen via een erkend ondernemingsloket, zoals Acerta, Liantis, Xerius, ...

In Geel is er een Liantis ondernemingsloket. Je vindt de contactgegevens hier.

Om je ondernemingsnummer als eenmanszaak aan te vragen, heb je de volgende zaken nodig:

  • je identiteitskaart
  • een bankrekeningnummer
  • eventuele vergunningen om jouw zelfstandige activiteit te mogen uitoefenen

Bij een vennootschap komt er wat meer bij kijken:

  • De oprichtingsakte van je vennootschap leg je neer bij de griffie van de ondernemingsrechtbank voor publicatie in het Belgisch Staatsblad. Gaat het om een notariële akte? Dan brengt de notaris dit in orde. Bij een onderhandse akte kan je hiervoor terecht bij een ondernemingsloket.
  • De griffie van de ondernemingsrechtbank bezorgt je een ondernemingsnummer en registreert de maatschappelijke gegevens van je onderneming in de KBO.
  • Met dat nummer ga je vervolgens langs bij het ondernemingsloket. Het loket activeert je onderneming in de KBO als een inschrijvingsplichtige onderneming. Ze vragen eventueel de btw-hoedanigheid aan en brengen je vergunningen in orde.
  • Het ondernemingsloket vervolledigt je gegevens en bezorgt je hiervan ook een uittreksel.

Nog vragen? Aarzel niet en stel ze via info@startup2440.com

Bron: Liantis

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel