Uw vraag

Netwerken tijdens een online event, hoe pak je dat aan?

Antwoord door VLAIO

Netwerken is een belangrijk deel van ondernemen. Na de coronamaatregelen is digitaal netwerken een blijver, maar hoe pak je dat aan? Met onderstaande tips leer je ook in de virtuele wereld boeiende professionele contacten leggen!

  • Update je LinkedIn profiel

LinkedIn is dé tool om een netwerk op te bouwen en te onderhouden. Je LinkedIn profiel is vaak een van de eerste zoekresultaten als mensen naar jou of je zaak zoeken. Je profiel is dus zo’n beetje het digitale visitekaartje van je onderneming. Zorg er dan ook voor dat je bedrijfsprofiel volledig en up-to-date is.

  • Maak een goede eerste indruk

Net zoals bij een fysiek event is een eerste indruk cruciaal. Zorg ervoor dat je in een rustige omgeving zit met een minimum aan achtergrondgeluiden en met een stabiele internetverbinding. Een neutrale achtergrond oogt professioneel.

  • Bekijk op voorhand de deelnemerslijst

Probeer je op het online netwerkevent voor te bereiden door de deelnemerslijst door te nemen. Zo kan je alvast in kaart brengen welke contacten je nuttig lijken. Eens je weet wie voor jou mogelijks interessant is, kan je hun LinkedIn profiel bekijken. Zo kan je makkelijker een aanknopingspunt vinden om een gesprek te starten.

  • Gebruik de chatfunctie om jezelf voor te stellen

Is er een chatfunctie? Maak hiervan dan gebruik om jezelf kort voor te stellen. Zo weten de andere deelnemers wie je bent en wat je te bieden hebt. Je hebt misschien een lijstje voorbereid met mensen die je graag zou spreken, maar sta ook open voor andere contacten. De andere heeft namelijk ook zijn of haar eigen netwerk, dat op zijn beurt interessant kan zijn voor jou.

  • Neem deel aan een break-out sessie, netwerkcarrousel, …

Hierdoor kom je als deelnemer terecht in kleinere groepen en wordt het laagdrempeliger om te netwerken. Het is een manier om in contact te komen met mensen die je normaal niet zou aanspreken. Dit kan heel wat leuke en boeiende gesprekken opleveren.

  • Blijf verbonden

Hou de contacten die je tijdens het event gelegd hebt warm. Noteer bijvoorbeeld hun gegevens, zo kan je achteraf een mail sturen om hen te bedanken voor het aangename gesprek. Voeg contacten ook toe op LinkedIn. Het kan het begin zijn van een mooie professionele samenwerking.

Ready, set, go!

Ben je er klaar voor? Hou onze kalender dan in de gaten. De Startup 2440 partners organiseren regelmatig events met netwerkmogelijkheden.

Wil je nog meer weten over netwerken? Neem dan eens een kijkje in het partnershipcafé van de VLAIO Startersgids.

Bron: Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

VLAIO