Uw vraag
Welke beroepskosten kan ik inbrengen als student-zelfstandige?
Antwoord door Lien SchoofsZelfstandigen hebben het vaak over ‘kosten maken’. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? Om je activiteit uit te oefenen, moet je vaak wel wat aankopen: kantoorbenodigdheden, een laptop, specifieke apparatuur, een auto, … De meeste van die kosten mag je aftrekken van je inkomen. Het resultaat is je netto-inkomen en daarop word je belast in de personenbelasting.
Aftrekbare beroepskosten houden je belastbaar inkomen dus laag. Ze zorgen ervoor dat je minder belastingen moet betalen. Dat geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep.
Er zijn wel enkele voorwaarden:
- Je hebt de kosten gemaakt om je beroepsactiviteit te kunnen uitoefenen.
- Je betaalt de kosten in het jaar dat je ze in aftrek wil nemen.
- Je hebt bewijsstukken (facturen, overeenkomsten, bonnetjes, …).
Beperkt of gedeeltelijk aftrekbare kosten
Soms gebruik je zaken zowel professioneel als privé. Bijvoorbeeld je internetabonnement, je werkplek thuis of je auto. Een deel van die kosten mag je inbrengen als beroepskosten, de rest is privé. Zorg ervoor dat je een geloofwaardige verdeelsleutel toepast die strookt met je activiteiten en gepresteerde uren.
Hou er ook rekening mee dat niet alle beroepskosten 100% aftrekbaar zijn. Deze kosten ka je maar gedeeltelijk inbrengen:
- Een professioneel etentje is voor 69% aftrekbaar.
- Relatiegeschenken kan je voor 50% inbrengen.
- Gebruik je een auto voor je activiteit? In een eenmanszaak kan je deze kosten voor 75% tot 100% aftrekken van het bedrag van je professionele autogebruik. Voor vennootschappen varieert dit tussen 50% en 100%.
Volledig aftrekbare kosten
Bijna alle overige kosten die je maakt voor je beroepsactiviteit zijn volledig aftrekbaar. Bijvoorbeeld je sociale bijdragen, bepaalde verzekeringen of specifieke beroepskledij. Ook de kosten voor je boekhouder of accountant kan je volledig aftrekken. Je mag trouwens ook kosten van vóór je opstart in rekening brengen. Plan je dus om binnenkort met een eigen zaak te starten? Hou dan nu al alle aankoopbewijzen bij!
Bron: Liantis, e-book ‘Ondernemen als student’
Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel