Uw vraag

Hoe zoek ik een btw-nummer op?

Antwoord door Liantis

Wil je het btw-nummer of de bedrijfsgegevens opzoeken van een leverancier of klant? Dat kan via de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Het controleren van een btw-nummer kan op basis van ondernemingsnummer, naam of adres.

Wat is de KBO?

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is een databank waarin de federale overheid alle gegevens van ondernemingen vastlegt per ondernemingsnummer. Het doel is administratieve vereenvoudiging: bedrijfsgegevens zijn in de databank makkelijk raadpleegbaar en moeten dus niet steeds opnieuw worden opgevraagd.

Als starter ben je verplicht om je onderneming in te schrijven in de KBO. Je ondernemingsloket regelt dit voor jou.

Binnenlands btw-nummer opzoeken

Wil je weten of je eigen bedrijfsgegevens correct vermeld staan in de KBO? Of die van een klant of leverancier opzoeken? Je kan de KBO makkelijk doorzoeken. Dat kan op bedrijfsnaam, ondernemingsnummer of adres. Het ondernemingsnummer is hetzelfde als het btw-nummer, maar dan zonder de vermelding ‘BTW BE’.

  • Op naam: Wil je het btw-nummer opzoeken van een leverancier, maar heb je enkel de naam van de onderneming? Geen nood. Je kan zoeken op naam of een zoekwoord in de benaming.
  • Op adres: Ook als je de naam van een onderneming niet hebt, maar wel een adres, raak je al een heel eind. Geef de postcode, de straat en het huisnummer in en je krijgt alle entiteiten en/of vestigingseenheden te zien die op dat adres zijn ingeschreven.

Buitenlands btw-nummer controleren

Doe je zaken over de grens? Dan wil je niet voor verrassingen komen te staan. Check daarom met wie je in zee gaat.

  • Binnen Europa: Wie wil weten of een onderneming een geldig btw-nummer heeft in Europa, kan dit nagaan in de VIES-databank. Zo weet je meteen of de ondernemer in kwestie ingeschreven is voor handelstransacties met bedrijven in andere EU-landen. Hiervoor moet je wel weten in welke lidstaat de ondernemer actief is en moet je ook zijn ondernemingsnummer ingeven. Je ziet dan meteen of de onderneming een geldig btw-nummer heeft.
  • Buiten Europa: Wanneer je zaken doet buiten de Europese Unie hoef je geen btw aan te rekenen en te betalen. Dit geldt zowel voor de export van goederen, als voor het leveren van diensten. Voorwaarde is dat goederen de EU daadwerkelijk verlaten. Dit kan je bewijzen dankzij de douanecontrole.

Bron: Liantis

Liantis